Северна и Южна Корея си проговориха за първи път от две години

Представители на КНДР и Южна Корея проведоха първия за последните две години телефонен разговор след възстановяване на "горещата линия" в граничното село Панмунджом, съобщава южнокорейската медия "Йонхап", цитирана от руски медии.

Отбелязва се, че севернокорейски чиновник е инициирал разговора.

Подробности за разговора не се съобщават.

Според други медии разговорът е продължил около 20 минути. Южна Корея съобщи, че ще чака втори телефонен разговор със съседката си по-късно днес.

По-рано лидерът на КНДР Ким Чен-ун се съгласи да започне преговори със Сеул. Южна Корея обяви готовност за възобновяване на преговорите с представители на Северна Корея на 9 януари. В новогодишното си обръщение Ким Чен-ун заяви, че КНДР може да изпрати националния си отбор на Зимните олимпийски игри.

Днес Северна Корея обяви, че ще поднови канала за комуникация в 15,00 часа (пхенянско време).

КНДР подчерта, че ще установи тесен контакт с Южна Корея и ще обсъдят на работно ниво въпроси относно изпращането на делегация.

Пхенян прекъсна "горещата линия" през февруари 2016 г. като протест срещу решението на Сеул да затвори индустриалния комплекс Кесон.

Технически линията не беше прекъсната, а просто Северна Корея не отговаряше на ежедневните опити на Сеул за телефонен контакт.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини