Всичко, което правиш, се вижда. Изкуствен интелект те намира (видео)

Изображение 1 от 4

    Водното конче има 28 000 очи, мигащи 40 хиляди пъти в секунда. Това е забележително, ако трябва да се възхитим от природата и нейните творения. Но във филма "Очите на водното конче" не става дума за това. Това е документален филм без оператор и актьори, създаден от китайския режисьор Сю Бин от кадри от камерите за наблюдение в Китай. Там прорчествата на Джордж Оруел от "1984" са се сбъднали.

    "Целият свят се е превърнал в гигантска снимачна площадка и това студио милиони камери те гледат отвсякъде", казва режисьорът. Филмът е монтиран от 10 хиляди часа видеозаписи от камери за наблюдение. Всички персонажи са свързани помежду си. Филмът разказва историята на любовта на фона на ежедневието на хиляди обикновени китайци. Именно такъв разказ е пожелал да извади от тези хиляди часове видеозаписи този творец. Но от същите кадри други, не дотам артистични специалисти вадят съвсем друго.

    Не само в най-новия iPhone е вградена технология за разпознаване на лица.просто с него тя започва да се продава на крайния потребител. В Китай усилено се инвестира в усъвършенстването на системата за разпознаване на лица, която безпогрешно да идентифицира човек. Китайските разработчици от SenseTime Group, Face++ и DeepGlint твърдят, че са стигнали много по-далеч от Face ID. Те планират тяхната система да навлезе в ежедневието до такава степен, че да можете да платите вечерята в заведение чрез нея, да проверите къде е детето в момента, работодателят да може да провери във всеки момент кой от служителите му заработва пари, кой си губи времето на работното място. Камерите вече са навсякъде.

    Има и трагикомични резултати. В някои от обществените тоалетни в Пекин хартия се получава след сканиране на лицето и то еднократно. За следваща порция се чака 9 минути. В мрежата на KFC отстъпка дават на клиенти, които системата е оценила като симпатични. Ако не сте се харесали на китайския изкуствен интелект, ще трябва да заплатите цялата сума. Всичко това звучи забавно, но официалното обяснение на тоталното покритие с камери е, че всичко се прави в името на безопасността на хората и спазването на закона.

    Новата технология за разпознаване на лица допълва и развива вече действаща мащабна система за маркиране и определяне рейтинга на гражданите. Изкуственият интелект само улеснява нещата, През 2005 год. правителството пуска в Пекин специална система, която  позволява държавата "да контролира" поведението на гражданитес помощта на камери - по няколко на всеки ъгъл. В YouTube редовно се появяват предимно забавни или куриозни записи от системата, наречена  просто CCTV. На Запад "системата за видеонаблюдение" стана известна като SkyNet, кръстена на мощния интелект от "Терминатор". През 2008 год. камерите в Пекин са над 300 хиляди, днес в Поднебесната има около 170 милиона камери. Очаква се през 2020 год. SkyNet да има още 450 милиона следящи устройства. Разбира се, дисидентите и активистите в Китай и зад граница виждат сериозна заплаха.

    Системите за разпознаване на лица са част от т.нар. система за социално доверие, кредитириане на гражданите. Тя вече действа в доста китайски градове. Концепцията властите представиха през 2014 год. и според нея всяка стъпка на всеки от 633-те милиона притежатели на смартфони в Китай се записва в база данни. Събраната информация позволява да проследи кредитната история на човека, лайкове и споделяния в социалната мрежа, историята на покупките му, геопозиционирането му във времето и други. Това не се използава на контекстна реклама, а за да се определи рейтинга на всеки гражданин. От този рейтинг зависят социалните му бонуси, колко бързо ще може да си купува неща, да получи кредит, да запише детето в детска градина или да получи медицинска помощ...

    Нарушител с нисък рейтинг може да се превърне в социално опасен елемент и даже да попадне в своего рода изолация. Приятелите му ще се въздържат от контакти с такъв човек, защото това ще окаже влияние на техния рейтинг. Дотук добре, но кой определя критериите на рейтинга?

    Факт е, че личният живот на обикновените хора е достъпен с един клик на мишката. А и стара итайска традиция е да се живее пред очите на всички, с вдигнати щори и незаключена врата. По-скоро разтревожени са отвъд границите на Поднебесната. В САЩ поискаха да бъде спрян вносът на камери Hikvision, заради подозренията, че с тях Китай шпионира Америка. Hikvision е свързана в китайското правителство, по-точно то държи 51 % от компанията при основаването ѝ. А камерите са навсякъде - в американската администрация, при военните, включително в американското посолство в Кабул. 

    Камерите Hikvision са разположени в голям мащаб в цял Китай, помагайки на властите да наблюдават 1,4 милиарда китайци, според публикация от края на 2017 г.

    Бивш британски офицер от разузнаването също казва, че камерите за наблюдение могат да направят "зловещи неща". В момента Hikvision се превръща в най-големият производител на камери за наблюдение в света. "Гласът на Америка" по-рано съобщи, че продуктите на компанията се разпространяват в повече от 100 страни и региони по целия свят.

    Едуард Лонг, бивш служител на компания за видеонаблюдение във Флорида, подава молба до правителството на САЩ през 2015 г., като предупреждава в писмо, че камерите на Hikvision изпращат информация обратно в Китай. "След като тези устройства бъдат свързани към мрежата, всички ваши данни ще бъдат изпратени обратно до трите сървъра за данни на Китай. С тази информация китайското правителство може да влезе във всяка система за наблюдение по всяко време."

    Изглежда следващата световна надпревара ще е при изкуствените интелекти. Щом водното конче може да обработи адекватно информация от своите 28 000 мигащи 40 хиляди пъти в секунда очи, въпрос на време е да има изкуствен интелект, който вижда всяка стъпка на всеки от 7,5-те милиарда души на планетата във всеки момент. И всяко тоталитарно формирование ще се възползва с удоволствие. Китайското правителство не е най-лошият вариант при подобен сценарий.

    Китай е далече, сравнително затворен е в себе си и не ни касае. Можете да си мислите така. Все пак помислете и за защитата на личните си данни и живот. По-добре никой да няма достъп до тях, дори някой изкуствен интелект да ви предложи бонуси за това. Просто се огледайте колко камери има около вас. Включително телевизора, таблета, смартфона ви, социалните мрежи, лайковете и историята на покупките ви онлайн.

    .

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини