Сняг във Флорида. "Бомбен циклон" връхлита САЩ (видео)

Изключително рядка зимна буря засегна югоизточната част на САЩ. За първи път от три десетилетия преваля сняг в столицата на Флорида Талахаси, обърквайки движението. Нова Англия, североизточната част на САЩ, също е изправена пред сериозна буря, пише "Гардиън".

Губернаторите на Флорида, Джорджия, Северна Каролина и Вирджиния обявиха извънредно положение, предупреждавайки жителите да очакват заледени пътища и изключително ниски температури.

В североизточната част на САЩ работници пълнят камионите и се подготвят за опесъчаване на пътищата.

Днес училищата в Ню Йорк ще останат затворени заради тежкото метеорологично време. От Националната метеорологична служба прогнозират в Ню Йорк да падне от 5 до 20 сантиметра сняг и вятър със скорост около 90 километра в час.

Вече няколко седмици по-голямата част от страната е скована от арктически студ, като на места температурата е под 30 градуса по Целзий.

Студът дори скова част от Ниагарския водопад на американско-канадската граница.

През последните дни най-малко 9 души са загинали вследствие на измръзване, включително двама бездомници в Хюстън.

Националната метеорологична служба предупреждава, че тежкото мразовито време сериозно ще засегне североизточната част на САЩ, като в Бостън се очаква снежна покривка от 30 сантиметра.

"Бомбогенезис", известен още като "бомбен циклон", се случва, когато атмосферното налягане заради буря пада с 24 милибара за 24 часа.

Ефектът се вижда всяка зима по североизточното крайбрежие, но тази буря ще бъде особено силна заради бързото падане на налягането, алармират учени и допълват, че това може да се съревновава с урагани от първа и втора категория.

Арктическият студ в 2/3 от източните щати ще се запази до края на седмицата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини