ДНК издала килъра от Къщата на ужасите. Преглед на печата

24 часа

Купуват имоти почти като преди кризата

62 млн. лв. ипотечни заеми са отпускали банките средно на месец през 2017 г. Общата сума е малко над 700 млн. лв., отчете наскоро БНБ.

Средният лихвен процент по ипотеките вече е твърдо под 4%, а някои банки предлагат и 3,8% и дори по-малко. Общата сума на отпуснатите заеми е 53,2 млрд. лв., а годишният ръст на ипотечните е средно 6,8%, но в някои сегменти достига и до 37%, т.е. средният е към 20%.

101 млн. лв. средно на месец са отпускали банките през 2008 г., показа проверка на "24 часа". Лихвеният процент тогава е бил средно 9,03% в лв., а годишният ръст на новите кредити - 7,1%.

Труд

За катаклизми и суша ни подготвя национална стратегия

Има риск за България от увеличаване на природните катаклизми с 20%, на средногодишната температурата с между 2 и 7 градуса и на периодите на засушаване през следващите десетилетия. Това става ясно от Националната ни стратегия за намаляване на риска от бедствия 2017-2030 г.. Документът се позовава на изследвания, данни от симулации и оценки на Европейската агенция по околна среда.

Прогнозите показват, че валежите у нас ще намалеят с 10-20 % към края на века, ще се увеличат броят и интензивността на сухи и горещи периоди през лятото.

Монитор

ДНК издала килъра от Къщата на ужасите

Две денонощия след като полицията посочи 56-годишния мъж за извършител на кървавото убийство, Сарафов заяви: "По категоричен начин престъплението е разкрито и доказано." Извършени са 16 огледа и претърсване на жилища и местности, назначени са 91 експертизи, от които 18 са ДНК анализи, 36 - биологични, 31 - комплексни - физикохимични, балистични, дактилоскопични, 6 съдебно-медицински. Разпитани са 21 свидетели. Извършени са над 100 разузнавателни беседи, справки.

Стандарт

Росен Ангелов е обвинен за шестте убийства

От доказателствата е установено, че е действал сам и не е имал съучастник, обясни Сарафов. - По делото в рамките на изключително кратък период бяха извършени огромен брой процесуално-следствени действия. Извършени са 16 огледа на местопроизшествия и претърсвания, извършени са 91 експертизи. Бяха разпитани 21 свидетели, някои от тях и пред съдия. Извършени са стотици разузнавателни беседи. Прякорът на Росен Ангелов е "горският човек".

Сега

Депутатите забъркаха хаос с прехвърлянето на фирми

Широко рекламираната реформа за защита на работниците от некоректни работодатели предизвика хаос с прехвърлянето на фирми от началото на годината и в голяма степен ще се окаже напълно безсмислена. Това стана ясно в първите работни дни на януари, когато влязоха в сила нови ограничения при сделки с прехвърляне на дялове и фирми.

В края на декември по обичайния си начин - чрез преходни и заключителни разпоредби в Кодекса на труда, депутатите промениха Търговския закон, като поставиха изискване, че предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като се платят дължимите трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки, включително на напусналите 3 години назад.

Дума

МОН анкетира децата за доходи, имоти и отопление

Анонимни анкети за доходите, начините за отопление и имотите на семействата са били раздадени на учениците в 83 училища в София, алармираха гневни родители. Бланките с 33 въпроса са получени от деца между II и V клас.

Оказа се, че анкетите са част от проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух, с който се проучват енергийните източници за отопление и топла вода в София. Изследването е на фондация "Енергийна агенция - Пловдив", която е сключила договор със Столичната община. Трябвало да се проучат 6000 домакинства в София и от общината решили, че най-удачно е това да стане, като децата анкетират родителите си. Бланките са спуснати в училищата от регионалното управление по образование по нареждане на шефката му Ваня Кастрева.

Капитал дейли

Икономика на кръговете

Човекът е единственият вид на планетата, който създава боклук. Допреди век-два това не е било съществен проблем: преди индустриалната и технологичната революция боклукът, създаван от хората, е бил в огромната си част рециклируем, както всичко останало в природата. Днешната икономика обаче е изградена на принцип, който никой разумен човек не би приел за себе си - тя изхвърля в коша все повече и повече материали, които извличаме и добиваме от природата, но които са все по-трудни за разграждане и които имат висока остатъчна стойност, ако бъдат употребявани правилно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини