Турция започва разследване на ислямофобията в четири страни от ЕС

Турският парламент създаде собствена комисия за разследване на ситуацията с ислямофобията в четири страни членки на Европейския съюз, предаде агенция "Белга".

Турските депутати ще съсредоточат вниманието си върху онези държави, в които според тях са налице "най-много прояви на ислямофобия - Австрия, Германия, Франция и Белгия". Те планират да получат разрешение от тези държави да проведат разследвания на място. Комисията ще започне работа утре.

Агенцията определя инициативата на турския парламент като отговор на многобройните расистки коментари на граждани на Австрия, които са били направени по повод новината, че първото дете, родено през 2018 г. във Виена, е момиче от турски произход.

Австрия не за първи път е обвинявана за нападки срещу мюсюлмани. Така например в края на юни миналата година мюсюлманската общност в страната разкритикува предложение на сегашния премиер Себастиан Курц, който тогава беше външен министър, за затварянето на мюсюлманските детски градини в Алпийската република. Техни представители обявиха това за неприемливо.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини