Кога ще видим първата снимка на черна дупка - 14-годишен обяснява в 4-минутно видео (видео)

AstroFocus е чудесен канал в Youtube за тези, които проявяват интерес към нашумелите събития от астрономията, а и към футуристичните идеи от наше време. Оказва, че видеоблогърът Дейвид е едва 14-годишен, но разказва за гравитационните вълни, черните дупки и колонизацията на Марс много смислено на разбираем език.

През 2017 учените съобщиха, че са снимали за първи път черна дупка. Снимка обаче все още няма. Ето как младият популяризатор на науката обяснява това в краткото си видео по-долу:

"През април 2017 г. астрономите от екипа на Event Horizon Telescope събраха данните, необходими за получаването на първата снимка на черна дупка и много скоро ще бъдат анализирани всички данни и ще имаме първата снимка на черна дупка. Предполагаемото време, когато снимката ще бъде готова, току-що бе оповестено, но преди това, нека първо да обсъдим малко проекта.

Множеството телескопи бяха фокусирани върху две черни дупки. Основният фокус беше върху супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път, Стрелец A *. Sgr A * е на 26 000 светлинни години, в самото сърце на нашата галактика и има маса от четири милиони Слънца.

Телескопите също така бяха насочени към черна дупка в центъра на галактиката M87, известна също като Дева А. M87 е много голяма елиптична галактика и се намира на 54 милиона светлинни години от Земята. 

Най-често срещаният въпрос, който се задава относно заснемането на черна дупка, е как може да направите снимка на черна дупка, след като не можем да видим черните дупки?

Виждаме небесните тела, като Луната, защото светлината отразява в тях и достига очите ни. Проблемът е, че светлината не може да се отразява в черната дупка поради изключителносилното гравитационно притегляне на черната дупка, което не позволява нищо да избяга, дори и светлината - най-бързо нещо във Вселената.

Черните дупки само поглъщат светлината, те не отразяват и не излъчват никакви електромагнитни вълни, освен лъчение на Хокинг, но то е най-вероятно твърде слабо, за да бъде открито.

Въпреки това, ние можем да видим ефектите от черни дупки.

Един от начините е да се наблюдават ефектите на черните дупки върху други обекти, като звездите. Друг начин е да се открият гравитационни вълни, когато две черни дупки се сблъскат и се слеят. Наблюдаването на ефекта от черна дупка е по същество начинът, по който ЕТН направи снимка на черната дупка. Няма да можем да видим черна дупка, а хоризонта на събитието.

Телескопът Event Horizon Telescope не е само един телескоп. EHT всъщност се състои от много телескопи, разпръснати по целия свят. Някои от местата, където се намират телескопите, са Чили, Хавай, Аризона, Испания, Мексико и има дори телескоп, който е в Южния полюс!

Всички радиотелескопи се събират и работят като един голям глобален масив. 

И с помощта на техника, наречена много дълго базова интерферометрия, или VLBI, екипът на Event Horizon Telescope насочва всеки телескоп като един гигантски телескоп. 

Интерферометрията не използва видими дължини на вълните, а всъщност използва радио дължини на вълната.

Съвместното участие на всички телескопи създава виртуален телескоп с размера на Земята  - размер, необходим, за да се направи "снимка" на нещо толкова далече.

Чрез използването на тази гигантска колаборация на телескопи се надяваме да видим тъмната, закръглена сянка на хоризонта на събитието на Sgr A *.

Така че, ако всичко върви добре, кога ще видим тази снимка?

Преди около седмица EHT публикува актуализация. В нея се казва, че всички телескопи са събрали успешно стотици терабайти данни през април. Не всеки телескоп разполага с оборудване за обработка на данните, така че всички твърди дискове трябва да бъдат изпратени в обсерваторията на MIT Haystack в Масачузетс, където ще могат да се съпоставят и анализират всички данни.

Всички телескопи са изпратили данните си, освен този на Южния полюс. Ето защо отнема толкова време.

През последните няколко месеца екипът на EHT чакаше пристигането на данните от Южния полюс. Поради екстремното време там няма полети от февруари до октомври, така че те не можеха да транспортират данните.

Данните, които бяха изпратени преди до началото на ноември, най-накрая пристигнаха преди около седмица.

Тези данни, заедно с останалите, ще бъдат обработени и сравнени, което ще отнеме около 3 седмици.

След това ще започне окончателният анализ на данните. И не след дълго време ще можем да видим изображението."

В края на видеото 14-годишният популяризатор на астофизиката кани да споделите мислите си за първата снимка на черна дупка. В канала можете да намерите още за черните дупки и доста съдържание по астрономия и футуризъм.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини