Родопски майстор отново построил съборените от земетресения минарета на Джумая джамия в Пловдив

    Сградата на старото училище и камбанарията на храм „Св. пророк Илия“ в смолянското село Славейно, са само част от архитектурните паметници на родопското село, оставени като архитектурното наследство от прочутия майстор Славо Райчевски, родом от Славейно. Къщи, мостове, камбанарии, минарета и обществени сгради на изкусния строител има не само в Родопите, а и из Беломорието, Гюмюрджина, Одринско и Пловдивско. Славо Райчевски (1861-1943), е вдъхновил художничката Сияна Струнчева, защото семейството на съпруга й има родствена връзка с него. Тя събира картините в изложба „Уста Славо“, която ще гостува в Смолян от средата на януари 2018г. Изложбата на Сияна Струнчева „Уста Славо“ (майстор Славо) ще бъде експонирана от 15 до 30 януари 2018 г. в Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата в Смолян.

    Уста Славо Райчевски, със своите зидари, е отново е изградил разрушеното след земетресение минаре на Джумая джамия в Пловдив. Работил е по строежа на първите палати на Пловдивския панаир, Софийската железопътна гара, високи фабрични комини и др. Плод на строителното майсторство на Уста Славо е каменната камбанария на църквата „Св. пророк Илия“ в село Славейно, която Сияна рисува върху стара врата от долап и това е първата картина, с която се ражда идеята за изложбата. Това я вдъхновява и мотивира да нарисува портрета на Дора и Славо Райчевски. Тези картини на младата художничка, заедно с другите нейни картини от Славейно оформят изложбата и определят нейното име „Уста Славо“. В експозицията с включени художествени фотографии и малки инсталации, с които авторката експериментира, работейки с различни материали и основи.

    През август 2017 г. изложбата бе експонирана в Народно читалище „Съгласие - 1883“ в Славейно в рамките на честванията по повод 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, а целта й беше благотворителна за събиране на средства за ремонта на сградата на старото училище, сега Изложбен заслон. Събраните средства от откупените тогоава картини бяха предадени на Сдружението за развитие на Славейно. Изложбата на Сияна Струнчева „Уста Славо“ (майстор Славо) ще бъде отново експонирана от 15 до 30 януари 2018 г. в Изложбена зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата в Смолян.

    Към експозицията в Смолян са добавени и нови произведения, сред които е портрета на ставрофорен иконом Костадин Караманолев (1914 – 1989), служил цели 50 години в църквата „Св. пророк Илия“ и завинаги останал в сърцата на славейновци. В изложбата е и картина на построената от Уста Славо Евангелска съборна църква в подножието на Сахат тепе в Пловдив, която е осветена през 1901 г. и е нагледно свидетелство за майсторлъка на младия и сръчен родопски дюлгерин, който сам сформирал група от майстори и съумял да изпълни всички инженерни, архитектурни и технологични изисквания.

    СмолянБГвестинет

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини