Представят първа у нас голяма инвестиция по Плана ”Юнкер”

Българското председателство започва с първа голяма инвестиция по плана "Юнкер", съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Днес ще се състои церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) , който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа.

По този повод председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов ще дадат изявления за медиите в Националния дворец на културата.

Днес е вторият ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия в България.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е в основата на Плана за инвестиции. Той ще подкрепя проекти, при които може да възникне необходимост от покриване на риска, и ще мобилизира допълнителни инвестиции в реалната икономика в области като инфраструктура, научни изследвания и иновации, цифрови технологии, енергетика и енергийна ефективност, опазване на околната среда, социална инфраструктура.

В неговия фокус ще попаднат също така малките и средни предприятия (МСП) и дружествата със средна пазарна капитализация (в които работят между 250 и 3000 служители). ЕФСИ ще бъде насочен към проекти, които, наред с останалите цели, ще насърчават създаването на работни места, дългосрочния растеж и повишаването на конкурентоспособността. Mмогат да кандидатстват компании с всякакъв размер, субекти от публичния сектор, национални насърчителни банки, търговски банки и други финансови посредници, предлагащи финансиране за МСП и дружества със средна пазарна капитализация, комунално-битови предприятия и специфични инвестиционни платформи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини