Държавата дава повече пари на Филиала на Пловдивския университет в Кърджали

Държавното финансиране на обучението на студенти във филиалите на университетите в региони с нисък икономически статус ще бъде увеличено. Става въпрос за филиали във Видин, Враца, Ловеч, Кърджали и Смолян на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Минно-геоложкия университет и Медицинския университет - София. Това предвиждат проекти за постановления на Министерския съвет за промяна на финансирането на висшето образование, качени днес за обществено обсъждане.

Дори и при по-ниско качество държавата няма да ограничава приема в няколко нови направления, сред които "Религия и теология", "Физически науки", "Химически науки", "Енергетика", "Материали и металознание". Освен "Математика" с неограничен прием ще бъдат и специалностите "Педагогика на обучението по...", "Религия и теология", "Физически науки", "Химически науки", "Енергетика", "Материали и металознание", "Химически технологии", по които на по-късен етап може да се обмисля и държавата да поеме таксите на студентите. Повече студенти в направлението "Туризъм" може да обучават и университетите във Варна и Бургас.

Правителството смята да въведе ограничения за приема на студенти в направленията "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника", в които досега се насърчаваше по-голям брой на приетите студенти. Намален прием ще има и по направления "Икономика" и "Администрация и управление", по които няма да има държавна поръчка в университети, които м.г. са приели под 15 души.

www.dnevnik.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини