Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев

Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев. Той застана на страната на престъпността, каза главният редактор на Флагман.БГ Катя Касабова по време на протеста.

Бургаските журналисти се събраха пред съдебната палата, за да подкрепят колегите си от BurgasNews и BurgasInfo.

Лице от криминалните хроники заведе дела на килограм срещу местни медии и осъди две от тях, защото са цитирали съобщение от полицията, което причинило на Петър Низамов душевен дискомфорт.

„ВСС, знаете ли как правораздават в Бургас?“ „Съдия Кунчев застана на страната на престъпността“, пише на някои от плакатите, които протестиращите журналисти вдигнаха.

„Протестът е заради две решения от края на миналата седмица на един и същи съдия. С тях две от регионалните медии са осъдени, защото са причинили душевен дискомфорт на станалия известен като ловец на мигранти Петър Низамов, като са го нарекли бияч. Публикациите са от преди повече от пет години и се базират на официални прессъобщения на полицията и прокуратурата. Става въпрос за побой над охранител в дискотека“, припомни Лора Стаматис.

„Решението на съдия Кунчев отваря вратите на всеки криминално проявен да осъжда медии, което ще даде криле на хората от този контингент непрекъснато да завеждат дела. Като го освободиха от съдебни такси, му дадоха право да съди медии на конвейер“, заяви Боряна Тенчева.

„Не можем вече да отразяваме дейността на полицията и на прокуратурата. Към онзи момент Низамов е осъждан, бил е задържан, бил е обвиняем. С решение на Окръжния съд е бил в ареста. Имало е достатъчно доказателства да бъде задържан“, добави Тенчева пред bTV.

Осъдени сме само заради едно прессъобщение, в което са посочени инициалите на някакъв човек, каза пък Катя Капрова.

„Съдията прецени, че според показанията на неговата сестра и майка му, можело да бъде разпознат. Разпечатката, която показа в съда, е без дата, без лого и не се разбира от кой сайт е. Нашият протест не е срещу целия съд, защото не всички са такива. Всички медии сме партньори на съда и прокуратурата и на полицията“, каза още Капрова. Тя призова ВСС да се самосериза и да провери как са протекли делата. Според нея Низамов се е държал безобразно, а съдията дори го оставил да я обижда.

„Стана невъзможно да се работи в тази среда, тъй като се чувстваме застрашени за здравето и живота си. Искаме да питаме ВСС защо още през 2014 г. не разгледа поведението на съдия Кунчев“, заяви Катя Касобова.

„Ако през 2014-та бяха обърнали внимание на гробаря, на човека, който марширува под черния флаг, сега нямаше на протестираме. От една от анонимните си пощи съдията засипваше колегите си от варненския Окръжен съд, в това число и главния прокурор.Той бълваше гнусотии от собствения си компютър, от дома си в ж.к. „Меден рудник“. Съдия Кунчев застана на страната на престъпността“, каза още тя.

Източник: http://frognews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини