На фокус в ЕП: Борисов и руската пропаганда

Европарламентът ще обсъжда в Страсбург смяната начело на Европейския съвет, както и влиянието на руската пропаганда върху политиката в ЕС.

Евродепутатите ще изслушат българския премиер Бойко Борисов за новото ротационно председателство на ЕС. 

България пое председателството на Съвета на ЕС от Естония на 1 януари. 

Борисов ще представи приоритетите за следващите шест месеца в пленарна зала днес сутринта. Вчера той представи приоритетите на Българското председателство пред парламентарната група на ЕНП и получи подкрепа за тях. Особено внимание бе отделено на фокуса, който Българското председателство поставя върху Западните Балкани.

Четири са водещите приоритета по време на Българското председателство: 

  • Бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване;
  • Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани;
  • Сигурност и стабилност в силна и единна Европа;
  • Цифрова икономика и умения на бъдещето.

По първия приоритет водещи за страната ни ще бъдат Многогодишната финансова рамка след 2020, кохезионната политика след 2020, бъдещето на общата селскостопанска политика, Икономическият и паричен съюз, устойчивата и ориентирана към бъдещето околна среда, културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС, както и младите хора, които заемат основно място в дебата за бъдещето на Европа. 

По втория приоритет председателството ще работи за предоставянето на осезаема европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани, като от особена важност за нас ще бъде задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения. 

По третия приоритет ще насочим усилията си към повишаване сигурността на гражданите на Европейския съюз, укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните процеси, като основните ни теми по този приоритет включват: миграция, ефективно, бързо и справедливо правосъдие, енергетика, Европейският съюз като силен глобален участник на международната сцена, както и устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион. 

По четвъртия приоритет ще поставим акцент върху конкурентоспособността, цифровия единен пазар, насърчаването на предприемачеството и социалните иновации и бъдещето на труда в цифрова и по-справедлива Европа.

Борисов заяви, че е получил уверение от австрийския канцлер Себастиан Курц за приемствеността в темите, започнати в Българското председателство. 

"Това ще е най-яркият израз, че единството ни прави по-силни като Съюз", каза премиерът. 

Още един министър-председател ще говори в пленарна зала през седмицата - премиерът на Ирландия Лео Варадкар ще дискутира с депутатите относно бъдещето на Европа. Това е първият от серия пленарни дебати по темата с правителствени ръководители от ЕС. 

Днес следобед депутатите ще дебатират за руската пропаганда в страните от ЕС на фона на твърдения, че Русия се опитва да манипулира изборите в някои държави-членки чрез фалшиви новини. 

Коментари в сайта

Последни новини