Съдът даде на руски свещеник 14 години в колония за педофилия

    Съдът призна свещеника Глеб Грозовски за виновен по обвинението в педофилия.

    Той е осъден на 14 години в колония със строг режим. Освен това Грозовски ще трябва да заплати на всяка от потърпевшите по четиристотин хиляди рубли (5781.49 евро) за моралната щета. Отстраненият от служене свещеник възнамерява да обжалва присъдата.

    Обвинението поиска 15 години колония със строг режим, защитата пледира невинен. Както при всички дела за педофилия, съдът гледал материалите по това на затворено заседание.

    Съдър е установил, че Грозовски е извършил посегателства над три момичета в православни лагери на остров Коневец на Ладожското есеро и остров Кос в Гърция. Единият от случаите станал през 2009 год., а другите два – през 2013.

    Делото срещу Грозовски е образувано през есента на 2013 год., тогава Руската православна църква го отсранява от служене. Самият Грозовски се укрива в Израел за дълго време. Отначало казва, че е изпратен там от църквата, но става ясно, че е избягал. След година израелската полиция го задържа, а две години по-късно го екстрадират в Русия. През цялото време той твърди, че е невинен и че е жертва на провокация.

    Делото срещу свещеника предизвика силен обществен интерес в страната. Той е син на известен свещенослужител, покойния протоиерей Виктор Грозовски. Според информацията от руски православен вестник, Глеб Грозовски се е борил срещу наркоманията, посещавал училища, за да беседва с децата. Водел при тях хора, които са направили нещо в живота си – артисти, спортисти и убеждавал подрастващите, че могат да се занимават с всичко, а не да употребяват наркотици. Отворил безплатен рехабилитационен център и за година в него получили помощ около 60 наркомани, от които половината оставили наркотиците. Посещавал приюти за възрастни и детски домове, подкрепял футбола. Организирал няколко доброволчески групи за работа с изоставени деца, работел в скаутски организации, пишел статии, участвал в конференции. Водел предаване по 100 ТВ и три радиопредавания, отговарял на въпроси в ефир и по интернет.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини