Освобождението на Хасковския край влезе в ново издание на Музея

    Събитията от  1878 година в Хасково са подредени и илюстрирани със снимков материал в новото издание на Регионалния исторически музей. То е посветено на 140-та годишнина от Освобождението на града, която ще бъде отбелязана на 19-ти януари.

    Авторският колектив работил над албума са д-р Красимира Узунова- главен уредник в отдел „Нова история“ и Румен Георгиев, който е главният уредник в отдел “История на България 15-19 век“. Графичният дизайн и оформлението на корицата е на младата им колежка Галина Христова.

    Това е второто по рода си издание, посветено на Освобождението на Хасково от османското владичество, което вади РИМ. Първото е излязло от печат преди 40 години, от него обаче има останали само около 4-5 броя. „Изчерпаното първо издание е едната от причините да направим новото, втората е, че все пак е хубаво на младото поколение да бъде поднесена информацията и визията по начин, близък до днешните възприятия.“, коментираха авторите.

    В изданието са припомнени известни факти, но представянето им чрез фотосите от онези времена, които са от фонда на музея, го правят интересно и достъпно четиво, дори и за най-малките хасковци.

    В него има снимки на най-изявените руски генерали главнокомандващи и опълченци от Хасково и региона. Победният ход на руските войски е описан не само в Хасково, но и в Харманли, Свиленград и Димитровград.“Постарали сме се да покажем развитието на освобождението в целия наш регион. Представили сме и малко по-ранните исторически факти- ощеот формирането на опълчението. Изданието завършва с редове и снимки от наши дни от станалото вече традиционно честване на 19-ти януари край Морената, издигната до църквата “Успение Богородично“, на мястото на бесилките, на които смъртта си са намерили десетки хасковци.“, разказа Румен Георгиев.

    Вместо предисловие авторите са избрали да илюстрират последващите Освобождението събития чрез карикатурата „Източния въпрос“, публикувана в италианското издание „Папагал“ в края на 19 в. „Чрез карикатурата искахме  да разширим погледа над събитието, поместихме я, за да покажем как едно тогавашно издание, показва политиката на Балканите на Великите сили и Османската империя. Искаме да покажем каква е ролята и ентусиазма на българското опълчение при формирането на освободителните отряди.“, допълни д-р Красимира Узунова.

    Инетерсният подход към отварянето на изданието с карикатурата, авторите са приложили и в края му-на гърба корицата компилация от литографията „Свободна България“ на фона на снимка на старо Хасково, дава внушените за пътя напред и бъдещето след Освобождението.

    Албумът е в тираж от 1000 броя. По време на церемонията по отбелязването на Освобождението на 19-ти албумът ще се раздава на обществеността. През останалото време може да се купи от щанда на Музея на цена от 3 лева.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Дя
      ДЯДО МРАЗ
      2 -2
      20:38, 17 яну 2018
      Д-р Узунова пак е откскокнала в работно време от първо вътрешно нали там е ординатор до музея да види как вълвят там работите
    • 2
      Ка
      Каунь
      1 0
      16:42, 19 яну 2018
      Не е лошо журналистите и българската граматика да поназнайват. Само казвам.
    Последни новини