Преди 140 години казаците на ген.Чернозубов влизат в Кърджали

Денят е 22 януари 1878 г. В ранния следобед, тук, на хвърлей растояние под стената на яз. “Кърджали”, срещу днешните блокове № 103,106, 107 на кв. “Възрожденци”, току що се е разположил отрядат на ген.Чернозубов. В снежната виелица до ледените води на Арда десетки  руски войни вече са в трескава подготовка за утрешното форсиране на реката. Казаци с подръчни средства правят салове, затоплят изпотени коне, почистват и смазват оръжия и подържат огньове за поредна дълга зимна нощ… далеч, много далеч от роден дом и бащино огнище.  Руската  глъч, а и ведрото им настроение силно впечатлява местните хора, които  ги наблюдават с нескриван интерес. А нали те, местните жители, са посъветваликъде е най-подходящото място за форсиране на пълноводната река. Бръснещия януарски вятър и предстоящето утрешно преплуване на ледените води на Арда не смущава високия боен дух на руските солдати. Израсли в страна на север, с други мащаби и сурови условия, на реката ни и нашенския студ, гледат  умалително! Още повече че, отряда на генерала е съставен от бойци израсли край пълноводните води на р. Дон – Донския казашки полк.

Краткия, уморителен за бойците януарски ден е приключил и идва  поредната дълга зимна нощ около запалените огньове на чай и сухари. А умората е наистина голяма. Седем месеца вече са минали от  форсирането на р.Дунав - началото на Освободителната за българския народ Руско - турска война от 1877/78 год. Назад са останали вече боевете при Плевен, Шипка, Шейново, Стара Загора, където хиляди руски  войни  са оставили костите си за Освобождението на България от Османско владичество. Уморителни са били и последните дни на  бойците от отряда на ген. Григорий Фьодорович Чернозубов. А Кърджали, тогава е ни повече, ни по-малко, селце от около 70-80 гъсто застроени кирпичени къщички, разположено в горния край на днешния кв. “Боровец”. През виелици, сняг и киша, по непознати за тях хребети и кози пътеки с пълно бойно зимно снаряжение, за три денонощия  отрядат е пристигнал тук от Пловдив. В откъслечната съпротива в последните дни на настъплението се открояват полковник Сухомлинов  и есаул Поцелуев. 

Преди обяд на другия ден – 23 януари 1878 г. бурните ледени води на Арда  са преодолени. С коне, на салове и с плуване отрядат преминава на отстрешния бряг. Силно деморализираната и стъписана армия на Сюлейман паша хаотично се оттегля на юг.  В късния следобед  днешния Момчилград /тогава също малко селце/ е овладян без нито един изстрел. Тук генерал Чернозубов получава първото известие за сключеното военно примирие. В изблик на радост  тръбачат изсвирва “Боже , царя ни пази!”, а околните планини се огласят от руския химн и мощното “Ура...!”. Ден по-рано ген.Черевин идващ с отряда си от Смолян е изстласкал турските войски от Златоград, Кирково и Крумовград. След по-малко от месец е подписан Сан-Стефанския мирен договор. Краят на военните действия обаче не слага край на натрупаните с векове   последици от пет вековното Османско владичество на Балканите.  Кърджалийския регион  е част от пъстрата демографска картина на Родопите и Беломорска Тракия. Години наред тези земи и селища ще бъдат разменна монета и бойни полета при сблъсака на интереси на  Великите сили. Балканската война от 1912 г. се явява очаквано продължение на Освободителната за българския народ Руско – турска война от 1877/78 г. От тогава и нашият край влиза в пределите на България.

    Всяко селище има своя история, свои паметни дати и събития.22 януари 1878 г. е такава паметна  дата за Кърджали. Това е нашия ден по пътя ни към 3 март – Националния празник на България. Това е и деня  по пътя ни към 21 октомври 1912 г. - Денят  на Кърджали. Дни и дати,които трябва да знаем и помним!

                                                            Иван Колев

                                                            Председател на клуба за

                                                            приятелство с Русия – Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини