Защитници на Пирин от Хасково за втори път ще искат оставки

Хасково отново се стяга да брани Пирин. От 18 часа тази вечер е обявен втория протест на площад Свобода. Защитниците на природата се събират пред Паметника на незнайния войн с искания за повече законност и прозрачност при вземането на решения, засягащи бъдещето на парка.

Отхвърляне на решението на Министерски съвет от 28 декември, миналата година, за застрояване на 48% от Национален парк Пирин, оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение, обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор с участие на гражданското общество, са основните искания на протеста.

„Решението на Министерски съвет, което беше взето в последните работни часове на миналата година, позволява масово изсичане и застрояване с писти, лифтове и хотели на обща площ 48 % от територията на Национален парк Пирин. Унищожаването на вековни гори от уникални по рода си бели и черни мури, смърч, ела и бук – оцелели от Средновековието до днешни времена, не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин“, категорични са протестиращите.

освен в Хасково, протести по същото време и със същите искания са заявени от близо 30 града в страната и чужбина. Включват се  българи и любители на запазена природа от Велико Търново, през Казанлък, Берлин, Брюксел, Виена, Лондон Оксфорд, Прага, Хамбург и Майнхайм и дори Сидни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини