Турция ще отхвърли всяко предложение за сътрудничество с ЕС, различно от членство

"Привилигировано партньорство или други подобни подходи, не приемаме нищо от това сериозно. На Турция не може да се предлагат подобни неща", казва турският министър по европейските въпроси Омер Челик, цитиран от медии. "Както и да се нарича, привилгировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение дори няма да се обсъжда в Турция", допълва той.

По думите му ЕС не спазва всички части от споразумението за спиране на притока от мигранти на Запад, което предвижда на 3 милиарда евро финансова подкрепа и друга помощ за страната му. Не са отваряни никакви нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и няма развитие по разширяването на митническата сделка с Е.. "Технически няма никаква причина Турция да поддържа сделката", казва Челик.

Преди дни френският президент Еманюел Макрон заяви че ситуацията в Турция не позволява да се постигне напредък по отношение на присъединяването ѝ към ЕС. Трябва да се промени фокуса в дискусиите и спомена възможността за партньорство, което не е пълно членство, посочи Макрон.

Действията на властите срещу заподозрените в съпричастност към неуспешния опит за преврат през 2016 г са една от причините за безпокойство в ЕС във връзка с Турция. Около 50 000 души са арестувани, а 150 000, включително журналисти, учители и съдии, са уволнени.

България изрази подкрепата си за продължаването на присъединителните преговори с Турция, въпреки притесненията относно нарушаването на правата на човека от президента Реджеп Тайип Ердоган и коментарите му, сравняващи поведението на Ангела Меркел с "нацизма", отбелязва днес британският Еxpress. Изданието цитира Иван Сираков, посланикът на България в Австрия, който в речта си във Виена казва, че за Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, Албания и Косово, че "Европа няма да бъде пълна без тях" и "ние имаме нужда от Турция в този процес".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини