Протест за Пирин и в Асеновград

Мирен протест за опазване на Пирин и българските гори ще има за първи път и в Асеновград. Събитието вече е обявено в социалната мрежа за 25 януари, четвъртък, от 18:30 часа.

"Искаме цялостна ревизия и изясняване на казуса с концесията на Национален парк Пирин, а именно:
1. Отхвърляне на решението на Министерския съвет от 28.12.2017 за застрояване на 48% от Национален парк Пирин.
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение.
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество", се посочва в исканията на организаторите на протеста, след което е дадено е описание на казуса - "решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. да позволи застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин. Това решение е незаконно, защото:
а. директно нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за месттобитанията.
б. противоречи на българското законодателство: Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.
в. грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите - не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
г. обслужва олигархичните интереси на концесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.
д. дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.
е. дори самото Министерство на околната среда и водите няма представа какво е разрешило, защото административният акт е неясен, объркващ и позволява различно тълкуване."

За място на протеста е обявено пространството пред Туристическия информационен център.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини