Пилоти и парашутисти ще се обучават на летище край Хасково

    Учебно-тренировъчен център за обучение по моторно и безмоторно летене, парашутизъм и обща спортна подготовка ще бъде изграден на бившето резервно летище край хасковското село Малево. Пистата на летището е наета за 35 години от фирма “Авиотех” ООД, но площта е недостатъчна за бъдещия център за подготовка на летци и парашутисти. За целта трябва да бъде сменено предназначението на терените около пистата – от земеделска земя в имоти за изграждане на центъра. Става дума за няколко парцела с обща площ около 400 дка., на които общината да предостави на фирмата отстъпено право на строеж за необходимите сгради.

    Кметът Добри Беливанов е внесъл докладна записка до ОбС с такова предложение, очаква се тя да бъде гласувана на сесията в петък.

    Инвестиционнто намерение на “Авиотех” е постъпило в общината през ноември миналата година. На допълнителните общински терени фирмата възнамерява да изгради малък самолетен хангар, учебна база – класни стаи за теоретична и методическа подготовка на курсантите, административна част, складове, гараж, ремонтна работилница, спортна площадка и други съоръжения, сред които и трафопост.

    Градоначалникът пише в докладната си, че реализирането на този проект ще има положителен ефект върху икономиката на общината, ще се разкрият нови работни места с целогодишна заетост, очаква се и приток от страната и чужбина на курсанти, туристи и заинтересувани специалисти.

    Освен всички друго след реализирането на проекта Хасково ще има на разположение действащо летище, което ще позволи извършване на специални полети от и до Хасково, включително за спешна медицинска помощ, аварийно-спасителни дейности и други.

    Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      45 -2
      12:28, 22 яну 2018
      Ха да видим общински съвет и в частност ГЕРБ дали ще даде " зелена светлина" на това намерение за инвестиция! Ако сега се дърпат значи е ясно, че целта им е една с цената да окопаят Хасково да оплюват техния си кмет. Едни пущинаци са тия земи, никой нищо не прави на тях. Дано да стане пак летище, дано разумът надделее!
      • Хм
        хм
        11 -18
        12:37, 22 яну 2018
        Ти кога за последно ходи на това летище? Какви пущ... Виж коментара
    • 2
      Ку
      кумчо вълчо
      14 -15
      13:06, 22 яну 2018
      А ти, готованино, защо не я обработваш? Защото си калпазан! Ха сега подари я на новия център и се готви за парашутист!
      • Xm
        xm
        11 0
        16:29, 22 яну 2018
        Щото работя друго, затова. Пък и какво ще си правя земята си е моя работа :) Подаръци може, ама друг път :))))
    • 3
      Де
      Десислава Радарова
      12 -7
      13:26, 22 яну 2018
      Брей тва кмета да не кани Румен Радев да му открива центъра за парашути.
    • 4
      Ба
      БАЙ ТОДОР АРПАЖИКА
      13 -13
      14:41, 22 яну 2018
      Години наред съм работил в ТКЗС Малево земята на стопанството ми е позната да болка В Малево земята както и в Узунджово е ЧЕРНОЗЕМ- СМОЛНИК най плодородната като земя Тези земи около летището се обработваха непрекъснато При Соца нямаше едно метърче да не се обработва Така че тия 400 дка ще си заминат ей така по ХАВАТА за кефа на някои си да се учат да скачат и т н Като че ли нямаме училище в Долна Митрополия Ами то нямае самолети в България бе АРКАДАШЛАР Тази история с тази фирма и летището ми намихва пак за ДАЛАВЕРА но каква времето ще ПОКАЖЕ
    • 5
      От трън , та на глог....
      Там нали щяха да правят най-модерния на планетата краварник...с много работни места....и крави , които да пасат по тези поляни...или вече го направиха....Сега летище......На същите поляни ,при кравите ли , ще скачат с парашута....и ще излитат самолети....Дали от това летище няма да излетят и последните кадърни хора от района.....
      А малевци , да се снабдят с тапи за ушите , или пак да се връщат в Балкана...
    • 6
      Ai
      airforse
      6 -2
      16:09, 22 яну 2018
      Както е известно пилотите и парашутистите не са прости хора,това ще вдигне и инжинерния капацитет на региона.Няма да се учудя обаче ако се спъне и това хубаво начинание,примери много.
    • 7
      Ян
      янко митев
      12 -1
      17:28, 22 яну 2018
      Там имаше "Аеро клуб" но деведесетте години самолетите изчезнаха и никой не си направи труда да ги търси.Хубава далавера си направиха някои! Сега вече схимата им е ясна. Защо журналистите не се разровят...ооо забравих в тази медия такива няма!
    • 8
      На това летище може да кацне и самолет с дрога :))
    • 9
      До
      ДО ХМ
      1 -6
      20:38, 22 яну 2018
      Имал нива 20дка.И какво като имаш,стига с тия крас... Виж коментара
    • 10
      На
      Наивник
      6 -1
      23:01, 22 яну 2018
      Какви инвестиции за милион, какви пет лева. Вижте в Търговския регистър - тази фирма има 16 хил.лева общо. Малоумни ли сте. И как се прави летище за един милион?! Подигравате ли ни се? Подарете на тези оръфлеци с мераци 400 декара земя! И чакайте от умрял писмо! Че даже ги бройте като крупни инвеститори! ГЕРБ, това ли са ви инвеститорите... Що не им дадете, без пари разбира се, и другото летище - да направят ЦЕНТЪР ЗА ПОДГОТОВКА НА КОСМОНАВТИ! Жалки сте! Стига простотии бре! Като нямате креативни идеи стойте си мирничко още две годинки, или още двадесет, пепел ми на езика!
    • 11
      Сп
      Спотер
      3 -1
      08:18, 23 яну 2018
      Тия същите взеха и направиха старото летище в Казанлък и направиха авиоцентър за малки самолети. Много е яко. Но не мога да схвана на какво разчитат в тия пущинаци при Малево сред кравите. За последен път там парушутисти скачаха през 2011г. Ама ако сте ходили, от аероклуба даже и халките в бетона, за връзване на самолетите, са откраднати, джам-джум няма. Не ми е ясно как сега нещо там може да оцелее.
    Последни новини