Българското "да" не е като евопейското. Как клипът за европредседателството потресе евродепутатка

Миналата седмица френската евродепутатка от "Зелените" Карима Дели поиска сваляне на рекламния видеоклип, посветен на българското европредседателство. Мотивите ѝ бяха свързани със специфичния начин, по който ние, българите, казваме "да" и "не" чрез кимане с глава - обратно на широко разпространения в Европа и света. В него г-жа Дели толериране на сексуалния тормоз.

Откъде идва драмата? Клипът започва със запознанство между мъж и жена във влак, а глас зад кадър обявява:

"Когато я срещнете за пръв път, може да Ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами."

Реакцията на евродепутатката наистина смая мнозина български видни мъже:

"Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: "не" никога не значи "да". Основно правило за съгласие и уважение към жените", написа в Туитър Дели, която оглавява комисията по транспорт и туризъм в Европарламента.

"Искам свалянето му"

#metoo

Но ние тук просто завъртаме глава за потвърджение различно от останалия свят.  "Не" винаги е "не" тук, поне когато става дума за начина да го покажем с кимане. Както и да го казваме, "не" си е "не". Малкият закачлив гаф на създателите на рекламата отприщи бурни коментари, и някаква вълна от политически глупотевини.

Българският зам.-министър на външните работи Георг Георгиев реагира в личната  си страница в ... социалната мрежа Фейсбук, като обяви, че евродепутатаката не разбира. Пред Дарик един от сценаристите на рекламната лента Мирон Крумов каза, че реакцията на френската евродепутатка е прекалена и почива на неразбиране на българската култура. Посланието е еднозначно и то е, че българите кимат с глава различно от останалия свят и може да бъдат разбрани погрешно от чужденците.

България, в която няма как да не се влюбиш от пръв поглед и която е скритото бижу на Европа – това е едно от посланията на клипа.  Защо тогава евродепутатката не го разбра така? Не е хубаво някак си нашата реклама пред света да я разбираме само ние. Идеята е точно светът да ни разбере по нея.

Георг Георгиев се впусна в още обяснения във фейсбука си:

„И го казвам като българин от България, в която за втори пореден път жена заема поста на председател на най-висшата институция-Народно събрание. Като българин от България, в която жена е вицепремиер. Като българин от България, в която двуцифрен процент от състава на Министерския съвет са достойни български дами. Като софиянец от столицата, чийто кмет е жена. В заключение - като син и българин, свеждам глава пред българската смела, силна и борбена жена и майка, но кимането тук за “Да”, при други означава “Не”“, добави Георг Георгиев.

Всичко хубаво, но защо на нас ни обяснява. Да каже на Карима Дели. И това и стана... в Туитър. Официалният отговор на България към Дели беше, че се е получило недоразумение и клипът "ясно" препраща към българските навици за кимане. "Българското председателство е отдадено на равните възможности и липсата на дискриминация. Този важен дебат не би трябвало да бъде омаловажаван", написа страната в "Туитър". Отново там Дели посочи, че е наясно с културните различия, но клипът създава объркване и натрапва вредни стереотипи.

И министърът на културата се изказа. Коментарът на евродепутатка за клипа за европредседателството не е компетентен, смята Боил Банов.

А като скочиха и ВМРО Крайностите във възприемането на "нормалността се изродиха в извратеност!" се казва в позицията на ВМРО, които са част от управляващата коалиция. Ако днес държавата ни допусне подобна провокация, то утре и "Добър ден!" ще бъде повод за дела за сексуално насилие.

Така ли? Те пък да не би да иронизират? Да не би да казват, че въобще няма насилвани жени в красива България? Д не би да смятата, че ако съдът не е обявил някой насилник за виновен, това го прави невинен? Да не би да искат да подкрепят идеята, че жените най-добре да не се обаждат много-много, и в съда още повече?

"Ние от ВМРО - Българско национално движение сме възмутени от позицията на френския евродепутат Карима Дели, че официалната видео реклама на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде спряна незабавно заради послание, което смята за политически некоректно. За адекватността на самото съдържание, не е мястото и времето да се говори, но сме категорични, че да се търси подтекст за сексуален тормоз е крайно, грозно, нелепо и недопустимо. На това тук по нашенски ние му казваме: "Да търсиш под вола теле" - нещо, което именно тези неолиберални общности се опитват да реализират и да ни убедят, че е нормално", настрънали пишат ВМРО.

А ние тук просто завъртаме глава за потвърджение различно от останалия свят.  "Не" винаги е "не" тук, поне когато става дума за начина да го покажем с кимане. И чужденците наистина могат да ни разберат погрешно. Но едва ли. Ние е отдавна намираме начини да се разбираме с чужденците.

Изключая казуса с Карима Дели.

И Истанбулската конвенция.

За нея пък Волен Сидеров каза, че „нихилира брака като институция“, а една жена, щом се е оженила за един мъж, ще търпи безпрекословно неговите сексуални желания, каквито и да са те, и когато и както и да са ѝ поискани. И това е някак патриархално и идва от само себе си. Само ще размътваме главите на българските жени с конвенции и права.

Така че тези двамата млади, които се срещат във влака, едва ли знаят колко значения може да има българското да. Тук само няколко примери от последните седмици ви дадохме.

Кой в БГ пътува с влак е друга тема, но клипът е реалистичен - само двамата млади са във вагона. Да кажем, че са се познавали отпреди, защото да тръгнеш сам сама с непознат из прекрасните диви места на България също не е добра идея. Може да се случва, но не следва да се рекламира на ниво европредседателство. Лоша работа с тези двусмислени послания...

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ха
    Хасковлията
    4 0
    11:09, 23 яну 2018
    Нормално е , афро-французойка, да не разбира начинът на изразяване по нашите земи. Абсолютно съм сигурен, че е научила за България, няколко дена, преди да поемем Европредцедателството. Нейните предци ,със сигурност най-много са уважавали жените си - след коча, кучето и камилата!
    Но тя е осмо поколение афро-французойка , значи има право , да се отдаде на джендър-идеологията!
  • 2
    Го
    гост
    1 0
    16:09, 24 яну 2018
    Важното за нас не е мнението на някоя джендърка, а че част от клипа е заснета на гара Ябълково.
  • 3
    Ве
    Веска
    0 0
    09:11, 25 яну 2018
    Аман от взели се на супер сериозно мароканки,тунезийки и алжирки!
Последни новини