"Юнашки тиган" с юнашки суджуци и питки с квас от Атон за Празника на виното

    Традиционната зимна Винария в Асеновград наближава, а с нея и кулминационният 31-януари, когато ще стане ясно кои са баш майсторите на домашното вино и на станимашките сармички. Както всяка година и през тази предвидената празнична програма е богата и разнообразна, пълна с приятни изненади. Водещ ще е актьорът Ненчо Балабанов, който освен с участията си в "Като две капки вода", "Господари на ефира" и като един от най-добрите имитатори на премиера Бойко Борисов, е познат и като страхотен поп изпълнител. За доброто настроение своя принос ще дадат също така оркестър "Колорит" от Хасково и Танцова формация "Етноритъм" от Пловдив.

    Най-голямата и вкусна изненада ще поднесе Ангел Ангелов с неговия "Юнашки тиган" - най-големият подобен у нас. Гигантският прибор за готвене е изработен от 78 кг специална неръждаема стомана, с диаметър 1,5 метра и е проектиран за приготвяне на около 1000 - 1500 порции едновременно. На дървената му дръжка, изработена от копривщенски майстор, е изписано, та да се знае от всички, че тиганът не е един прост тиган, а си е съвсем истински "юнашки".

    "При гостуването ни в Асеновград ще направим няколко неща за първи път - ще приготвим ястие с 4 вида суджук, масло и праз, за да осигурим вкусно мезе към руйното вино, което ще се лее", обясни за читателите на Asenovgrad.NET майстор Ангелов. Всяка порция от ястието ще се предлага срещу символичната цена от 1 лев, а събрата сума ще бъде дарена за благотворителна кауза, избрана от Общината. "Другата ни изненада е, че ще приготвим питки с квас от Атон. Наскоро бяхме в Зографския манастир,  откъдето ни дадоха сух квас, който се заквасва със светена вода", разказва видният кулинар. Той не крие, че е изключително горд от оказана му в Света гора чест, тъй като, според поверието, хлябът, приготвен с тази мая, е зареден със силна положителна енергия. Какво друго могат да очакват асеновградчани и гостите на града в празничния последен ден на януари? "Ще има сложени скари, за да може всеки да си опече и занесе в къщи питка. Предвидили сме около 1200 такива хлебчета", уточнява Ангел Ангелов. На въпроса ни колко ще струва една питка с атонски квас, отговорът му бе "Една усмивка". 

    Питките ще се раздават около 11:00 ч. - 11:15 ч., а дегустацията на сочните наденици от "юнашкия" тиган ще започне 13:10 ч. т.е. след като шествието, с начална точка паметника на Аристи Чорбаджака, стигне до центъра на града. Припомняме, че шествието на винопроизводителите ще тръгне в 12:00 ч. от паметника на ул. Шести септември“ и ще се отправи към църквата „Света Богородица Благовещение“ – Рибната за ритуала „Вино от чешма“. Оттам то ще се отправи към площад "Акад. Николай Хайтов", където ще бъде посрещнато от актьора Ненчо Балабанов, певиците и музикантите от "Колорит", танцьорите от "Етноритъм" и майстор Ангел Ангелов с неговия свръхтиган. Тогава ще започнат и дегустациите на станимашките вина на „Винзавод“ АД, винарска изба „Дядо Пламен“, а също и на традиционни местни специалитети и на такива от побратимения сръбски град Димитровград.

    Награждаване на победителите в конкурса за най-добро домашно вино – реколта 2017 г. и в кулинарния конкурс за най – вкусните станимашки сармички ще започне в 14:00 ч.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини