Нено Димов обяви протеста за Пирин за политически, глобалното затопляне - за мит

Изображение 1 от 2

    Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви протеста за Пирин за политически. Водели го партии, неуспели да влязат в парламента. "Този протест много ясно виждаме, че е политически. От самото начало беше политически", коментира министър Димов пред НоваТВ. 

    "Голяма част от хората, които протестират, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират. Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%", допълни министърът.

    "Лидерите на тези протести са политически партии, които не можаха да влязат в парламента", обясни министър Нено Димов.

    "През всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия", заяви Димов.

    "Политически протести е има навсякъде в демократичния свят, нормално е да ги има и в България", коментира той

    Министър Димов заяви още, че в глобалния индекс за екологична ефективност България е на 30 място в света, като през 2017 г. се е качила с 3 места. А по отношение на биоразнообразието и хабитатите от 64-то място се е качила на 23-о място.

    "Много добре си гледаме околната среда", заяви министърът.

    При встъпването му в длъжност Нено Димов стана известен с това, че не вярва човекът да има роля в климатичните промени и по-специално глобалното затопляне. А вчера смая евродепутати по време на изслушване в ресорната комисия в Европейския парламент.

    Соледад Кабезон, евродепутат от Испания, коментира стари изказвания на Димов, а именно че климатичните промени не са резултат от действията на човека и внушенията в тази посока са "измама за трилиони". "Съмнението Ви в климатичните промени е малко шокиращо. Като че ли не се доверявате достатъчно да ЕС и на научните доказателства, които всеки ден показват климатичните изменени", отсече Кабезон.

    Съпартиецът на Кабезон Тимо Вьолкен беше още по-краен. По думите му дебатът, който се води, е шокиращ. "Аз съм честно казано шокиран от дебата, който в момента наблюдавам. Според мен не е достатъчно да се заявява, че има консенсус по климатичните промени и само да се казва, че това е добре като председател на Съвета. Това е твърде малко като политическа позиция. Вярвам, че всички ние в тази зала сме убедени, че в науката има консенсус за това, че климатичните промени се случват. За ЕС е много вредно с някакви формулировки да поставяте това под съмнение", обясни Вьолкен.

    За лифта в Банско критика към екоминистъра отправи австрийският евродепутат и социалдемократ Карин Каденбах. По думите ѝ много граждани и организации се страхуват, че чрез планираното строителство качеството на този национален парк ще бъде унищожено. "Знаем, че казвате, че това са само 2% от защитената зона и подчертавате, че става въпрос само за строителството на въжен лифт. Но ако се погледнат плановете вътре въобще не се споменава лифта, а става въпрос за инфраструктурата, изграждане на писти, реконструкции и т.н.", отсече Каденбах.
    Евродепутатът добави, че възможността за водохващания в 42% от парка може да се използва за съоръжения за изкуствен сняг и други, които противоречат на европейското право.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини