КС: Решението на парламента за отхвърляне на оставката на Делян Добрев е противоконституционно

Конституционният съд обяви във вторник за противоречащо на Конституцията решението на парламента, с което отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

На 4 октомври 2017 г. Народното събрание с гласуане отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Добрев, макар че ден по-рано той подаде оставка.

Делян Добрев подаде оставката си като депутат след скандала, станал известен като „Кумгейт”. Депутатът от БСП Елена Йончева твърди, че Добрев е лобирал негови роднини и приятели да бъдат назначени в Община Хасково.

След като НС отхвърли оставката, 62-ма депутати от БСП внесоха в Конституционния съд искане за тълкувание, тъй като според тях парламентът няма право да отказва оставката, която е личен акт. В края на декември Добрев оттегли оставката си.

Решението на Конституционния съд е подписано с особени мнения от съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров.

Кети Маркова и Анастас Анастасов считат, че искането е допустимо и разгледано по същество е неоснователно. Съдиите Гроздан Илиев и Филип Димитров намират искането за недопустимо.

На заседанието са присъствали 11 конституционни съдии.

Ръководството на ПГ на ГЕРБ да поеме политическа отговорност, а Делян Добрев и морална като подаде оставка, поискаха от БСП

по повод решението на Конституционния съд.

Решението на ПГ на ГЕРБ да не подкрепи оставката е същинското нарушение на основния закон на държавата, заяви Валери Жаблянов от левицата. Според него управляващите са нарушили принципа на свободния мандат, гарантиран от конституцията и затова изходът от тази ситуация е един - поемане на политическа отговорност от ръководството на ПГ и на морална от Добрев чрез подаване на оставка като народен представител.

Нарушаването на конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено, груба провокация срещу конституционния ред , плод на цялостната линия да не се съобразяват със законовите и подзаконовите нормативни актове, това е последователно поведение, заявиха от БСП.

Изцяло пресилени и спекулативни са твърденията на БСП,

че става дума за незачитане на конституционните норми и правилника на Народното събрание, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Очаквахме с нетърпение решението на КС, казусът е бил винаги сложен при положение, че в конституцията пише, че НС се произнася с решение т.е. обсъжда оставката, така стана и с настоящия парламент, обясни Кирилов. Той потвърди, че жестът на Добрев е бил морален и ПГ на ГЕРБ е застанала зад него.

Кирилов припомни подобен случай от 42-то НС , ръководено от Михаил Миков от БСП, когато три пъти се е наложило да се гласува оставката на Иван Портних, който е бил избран за кмет на Варна, но НС не го е освободило.

Макар делото да е по повод конкретен случай, КС решава един въпрос по принцип, подчерта Данаил Кирилов. Убеден съм, добави той, че парламентът ще съобразява практиката в редките случаи, когато имаме процедиране по дадена оставка.

Делян Добрев заяви, че е оттеглил оставката си, защото е получил широка подкрепа. В същото време припомни, че миналата седмица при дебатите по вота на недоверие към кабинета е задал въпроси към колежката си от левицата Елена Йончева за участие в офшорка, която евентуално има и отношение към източването на КТБ.

Питам, след като не може да опровергае тези факти, ще си подаде ли тя оставката, запита Делян Добрев.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    1 0
    16:26, 31 яну 2018
    Ако имат малко поне морал и двамата трябва да подадът оставка Но те са българи а българина е като КУЧЕ ДОКОПАЛО КОКАЛ ръмжи и не пуща даже гърба му да СТРОШИШ Така че нищо ново под слънцето

Още новини

Случаен виц

Последни новини