Военните искат да извадят принудително от жилището ѝ родопчанка дала на България четири деца

Военните искат да извадят от жилището ѝ родопчанка, дала на България четири деца. В понеделник военни полицаи и служители на военното министерство се опитаха да изведат принудително от ведомственото жилище Фанка Кехайова от Момчилград в присъствието на болната ѝ майка и свекърва. Това става в момент, в който във Върховния административен съд тече дело срещу заповедта на военния министър  Красимир Каракачанов, която принуждава Фанка Кехайова и семейството ѝ да излезе на улицата посред зима.

В понеделник военни полицаи от Пловдив, служителка от „Военни клубове и военно почивно дело“ и юрист от Пловдив се опитват да изпъдят от военния имот семейството на Фанка Кехайова. Те свалят бушони, патрона на бравата, спират водата, заснемат състоянието на апартамента, с който я свързват сантиментални моменти. Акцията започва от 10,30 сутринта и  продължава до вечерта. Безуспешно. Съпругът на Фанка, майка ѝ, която е на легло, и свекърва ѝ, която току що е излязла от болница, вдигат високо кръвно. Идва екип на Центъра за спешна медицинска помощ. Военните полицаи чрез него искат да изведат болните жени, за да си“ разчистят пътя“. Това не се случва. Представителите на военното ведомство са принудени да се оттеглят и да чакат решението на Върховния административен съд.

Сагата на Фанка Кехайова, дала на България двама синове и две дъщери, е дълга. Тя е родом от Чакаларово. Живее от години в Момчилград. През 2006 г. е назначена във Военния клуб в Момчилград. Живее на квартира. Кандидатства за жилище. Военното ведомство я настанява в апартамент на ул. „Васил Левски“ 2. През 2008 г. всички служители на Военния клуб с изключение на неговия началник са съкратени, поради липса на поделение.

Фанка Кехайова се допитва до „Военни клубове и военно почивно дело“ – Хасково какво да прави. От там я съветват да си плаща редовно наема. Така до 2014 г. , когато излиза наредба на Министерството на отбраната за продажба на жилища и се регламентират условията. Фанка и семейството ѝ подават документи. Съпругът и също е бил военослужещ. Има 8 г. и 11 месеца служба. Уволнен е дисциплинарно. Фанка има една година и 8 месеца стаж в клуба, преди да бъде съкратена. Изискването е поне единият от съпрузите да има три години стаж във военното ведомство. Отхвърлени са от картотеката за правоимащи. От Хасково съветват: Плащайте докато ви изгонят. През 2016 г. семейството получава заповед да освободи жилището. Фанка се свързва с военното министерство. От там я съветват да не бърза да излиза, щом има четири деца. До октомври 2017 г. няма проблеми. В същото време се налага да прибере в апартамента майка си, която е болна. Трите и деца са завършили висше образование и са далеч от дома. В него живее малкият ѝ син.

На 22 ноември 2017 г. на вратата на жилището е залепена заповед, за освобождаване на апартамента. Адвокатът ѝ пропуска да обжалва заповедта в срок. Тя се опитва  да си  търси правата си в Административния съд. Делото стига до ВАС и се чака решение.

Плащала съм редовно наема си, вода и ток. Пазя сметките. Не бих стояла в жилището, ако не бяха надеждите, които ми даваха от Министерството на отбраната, че ще мога да запазя апартамента. Надявам се на министъра на отбраната, споделя Фанка Кехайова пред Кърджали бг вести.

Кехайова се среща с областният управител Никола Чанев с искане да се застъпи пред Красимир Каракачанов. Юристът на областта ѝ оказва правна помощ.

Единствено министърът на отбраната Красимир Каракачанов може да реши случая, споделят служители на военното ведомство. Те са категорични, че нормативната уредба е спазена и Фанка Кехайова трябва да освободи жилището. Това е уникален случай за системата. Нямаме такъв в нашата практика и сме затруднени как да реагираме, казват подчинени на Каракачанов.

Държавни служители имащи отношение към случилото се, са на мнение, че Фанка Кехайова и семейството ѝ трябва да получат възможност да изкарат зимата в апартамента. Компромис обаче с нормативната уредба, би довел до вълна от подобни казуси.

Фанка Кехайова е депозирала жалба до националния омбудсман Мая Манолова с молба за съдействие.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини