Набират деца и младежи за космически лагер

Изображение 1 от 3

    Момичета и момчета от цяла България могат да участват за стипендия за космическия лагер Space Camp Turkey. Всеки ученик, който е между 9 и 15 години, може да участва в програмата чрез конкурс - написване на есе или изготвяне на видео есе по една от зададени три теми. След определен подбор всички класирани получават място в квотата за съответната година, а най-добрите есета ще получат пълна или частична стипендия за участие в програмата.

    Крайният срок за кандидатстване е 1 март 2018 г.

    Темите за есета и видео есета за кампания Space Camp Turkey`2018 са "Създадено за Космоса - използвано на Земята", "Космическите пионери" и "Спорт в Космоса". Максимална дължина на есето трява да е 400 думи, а на видео есето - 5 минути. Есетата да съдържат информация за обратна връзка. Контакти само на децата, без посочен родител или училище, не се приемат.

    В света има три космически лагера - в САЩ, Канада и Турция. Сред най-известните им възпитаници в световен мащаб са хора като Илон Мъск - създателят на SpaceX и автомобилите “Тесла”, носителката на наградата “Оскар” Чарлийз Терон, съоснователят на Google Сергей Брин и много други, сред които и пет астронавтки на НАСА. От 2003-а година лагера в Измир са посетили около 850 български деца от над 50 градове и села в страната.

    В Space Camp Turkey в рамките на една седмица децата използват истински тренажори за астронавти - устройства, с които се подготвят за условията в извън земната атмосфера като например безтегловността. Управляват марсоход, използват очила за виртуална реалност, изготвят проекти за база на Марс, провеждат симулация на космическа мисия като за последното всеки изпълнява определена длъжност, намирайки се на космическата станция, в совалката или в наземната станция. Какво още? Строят и изстрелват ракети, общуват с истински астронавти от НАСА, научават много за физичните закони на Космоса, както и за хидропониката, например - методът за безпочвено отглеждане на растения, разработен от български учени за хората, които пребивават в Космоса.   

    Не на последно място, децата създават приятелства със свои връстници от различни други държави и се учат да работят в екип. Лагерът учи още на дисциплина и отговорност.

    Можете да научите повече и да кандидаствате ТУК.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини