Златоград започва кампания за спасяването на легендарния параклис "Св. Атанасий Велики", пазител на града

    Малката църква „Св. Атанасий Велики“ в Златоград тази година навършва 95 години от построяването си, обвита е в митове и легенди свързани с историята и оцеляването на града през турското владичество, но се нуждае от спешен ремонт, за да не рухне.

    С призив за възстановяването му към обществеността се обръща председателят на Църковното настоятелство „Св. Георги“ в града, свещеник Константин Атанасов. Той обяви благотворителна кампания, като за ремонта, консервацията и запазването на християнски храм в автентичния му вид са необходими 40 хил. лв. Дарения се събират в двата храма на Златоград, като е открита и банкова сметка на църковно настоятелство на храм „Свети Георги“ /б. а. в края на текста/.

    Храмът бил изграден през 1923 г на мястото на манастир, разрушен от турците през 1750г. Строежът на храма е извършен изцяло от хората в Златоград и околията, а труд са полагали не само мъже и жени, а дори и децата. Речните камъни и дървения материал се подавали в жива верига, от ръка на ръка от района на реката Мангов врис до върха.

    Свети Атанасий е покровител на Златоград защото е запазил града от кърджалийските разбойници на Мехмед Синап, изпратени да потурчат останалото християнско население в града.

    Златоградчани пазят спомена, предаван от техните предци, че преди кръвопролитието, ято черни гарвани се спускат от връх Свети Атанас и започват да кълват очите и лицата на разбойниците и конете им. Това така ужясява ордите, че те бягат и никога повече не се връщат в Златоград. Днес покривът на храма е напълно разрушен, влага прониква в стените и зидовете, дървените греди гният и има голяма опасност да се срутят камбанарията и купола на храма.

    Църковното настоятелство призовава всички да се включат в акцията за спасяване на духовната крепост-паметник от регионално и национално значение. Помогнете да запазим храма, за да остане завинаги огнище на българския дух и култура, призовават от Църковното настоятелство. За ремонта, консервацията и запазването на християнски храм в автентичния му вид са необходими 40хил. лв.

    Дарения се събират в двата храма в града, като е открита и банкова сметка на църковно настоятелство на храм „Свети Георги“ в Златоград.

    Банка ДСК IBAN BG 26STSA93000000473855

    BIC STSA BGSF

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пе
      Песивани
      0 0
      00:24, 27 юли 2018
      Може ли да ни информирате докъде стигна кампанията и събират ли се още пари.

    Случаен виц

    Последни новини