Огромно количество вируси ни засипва от небето всеки ден

Ако на земята и във водата има вируси, разумно би било да се допусне, че вируси има и в небето.

При това в изобилие. Учените откриха, че стотици милиони вируси се натрупват всеки ден в най-долния слой на атмосферата.

Това би могло да обясни един любопитен феномен – как почти еднакви вируси се оказват на две съвсем различни места с различни условия.

От всички микроби на планетата, вирусите са в най-голямо изобилие, изчислено е че нонилион вируси (10^30) живеят само в океаните. Разбира се, всички знаем, че един от основните методи за разпространението им е въздушния.

Първоначално бе пресметнато, че всяка година на земята с дъжда падат над трилион вируса на квадратен метър.

Оказа се, че тези цифри са консервативни.

Всеки ден в граничния атмосферен слой се натрупват над 800 милиона вируса – това прави по 25 вируса на човек от населението на Канада.

Преди 20 години, учените започнали да откриват генетично еднакви вируси в различни условия на различни точки по земното кълбо.

Процесът на аеролизация – т.е начинът, по който вирусите се пренасят от въздуха, все още не е напълно разбран, но изследванията сочат, че поне в някои случаи, те попадат в атмосферата примесени с прах и морски пръски. Знаем, че бактериите са разпространяват по този начин, вероятно вирусите следват същия механизъм.

Учените искали да разберат колко вируса биват пренасяни на височина от 2 500 до 3 000 километра.

Те монтирали 2 колектора върху платформа над граничния атмосферен слой в планината Сиера Невада, Испания.

Открили, че милиони бактерии и милиарди вируси се натрупват всеки ден на квадратен метър от тропосферата.

Концентрациите на вируси били от 9 до 461 пъти по-високи от тези на бактериите.

Това не означава, че ситуацията е драматична, очевидно се справяме добре с нея. Дали вирусът ще оцелее в екосистемата зависи от това дали ще открие подходящ гостоприемник.

Вирусите обаче преживяват атмосферния транспорт, затова е възможно да окажат влияние върху новата екосистема.

Вирусите не са само патогени. Скорошни доказателства сочат, че те играят ключова роля във въглеродния цикъл на океана. Съществуват вируси, наречени бактериофаги, които помагат на хората да елиминират вредните бактерии.

Разпространението им из атмосферата и задържането им в нея за дълго време, помагат за поддържане на разнообразието от вируси.

Значителния спад в числеността на бактериите и вирусите в атмосферата може да повлияе върху структурата и функцията на екосистемите получатели.

Вместо негативни последици, натрупването на вируси осигурява нещо като “банка”, която ще позволи на екосистемите да се адаптират към новите промени в средата.

Източник: sciencealert.com
 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.02.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини