Глобална заплаха: Топенето на тундрата освобождава тонове живак

Във вечната замръзналост на северното полукълбо на Земята са се натрупали 793 милиона килограма живак  установява изследване на учени от Геологожката агенция на САЩ. Глобалното затопляне ще доведе до замърсяване на околната среда с токсичния метал и глобална екологична катастрофа. Изследването е публикувано в Geophysical Research Letters.

В почвата във вечната замръзналост има двойно повече живак отколкото в почвите в останалата част от света. въздуха и океана, взети заедно. Учените твърдят, че съдържанието на живак в замръзналата тундра значително е подценено и трябва да се преосмисли ролята на вечната замръзналост в глобалния кръговрат на естествения живак. Той се натрупва там в продължение на хиляди години, през които седиментите заравят живака, свързан с органичен материал, и замразяват във вечния лед - почва при или под 0 градуса Целзий в продължение на поне две последователни години.

Активният слой е повърхностният почвен слой, който се разтопява през лятото и се размразява през зимата. Живакът се отлага върху повърхността на почвата от атмосферата и се свързва с органичната материя в активния слой. Микробното разпадане след това консумира органичната материя и освобождава живак.  Изследователите установяват, че сам по себе си активният слой е най-големият резервоар на живак на планетата.

Изследователите анализирали пробите от 13 сондажа в Аляска в периода от 2004 до 2012 год., като максималните дълбочини варират между 98 и 248 см под земната повърхност и местата отразяват различни условия за отлагане.Те сравнили резултатите с анализа на 11 хил. проби тундрови почви от цял свят. 

При топенето на ледовете ще стигне до свобождаване на голямо количество живак, който ще се превърне в метилживак. Това е токсично съединение, което се натрупва в организма и предизвиква тежки увреждания, включително поражения на централната нервна система.

Прогнозите предвиждат площта на вечената замръзналост на северното полукълбо да намалее с 30-99% до 2100 г.,  ако антропогенните емисии на парникови газове продължат при сегашните темпове. При това не се отчита увеличаването на освободения живак от микробактериалната активност, която ще нарасне многократно с увеличаването на активния слой. Учените смятат, че тя ще бъде застрашаваща в глобален мащаб.

Цялото изследване - Permafrost Stores a Globally Significant Amount of Mercury

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини