Експериментално доказаха съществуването на суперйонен воден лед

Американски физици съобщиха за експериментално доказателство за нова форма на водата - суперйонен лед. В природата условия, при които водата съществува в това състояние, може да има само в недрата на планети гиганти, като Уран или Нептун. Изследването е публикувано в  Nature Phisics.

Някъде дълбоко в недрата на гигантските планети може да съществува H2O, в която кислородът е твърда кристална решетка, а водородът тече през нея... при температури от порядъка на 4700 градуса Целзий и налягане стотици хиляди атмосфери.

Съвременната наука познава 18 кристални и няколко аморфни разновидности на водния лед. Те се образуват при различно налягане и температура, при което молекулите на водата се раполагат по различен начин.

Теоретично е предсказано, че при високо намягане  50-100 GPa (1 Гигапаскал е около 10 хил. атмосфери) молекулите на водата се разрушават и ледът става суперйонен. Атомите на кислорода образуват кристална решетка, а водородните йони се движат свободно в нея. Досега тази ексотична фаза не е наблюдавана в лабораторни условия.

В експеримента си учените използвали лед VII - кубична модификация воден лед, който при стайна температура бил поставен под налявгане 2,5 GPa в алмазна наковалня. Образецът бил "бомбардиран" с краткотраен ултравиолетов лазерен лъч, за да се създаде ударна вълна. При разпространението на фронта на вълната в малка област в леда условията ставали достатъчно екстремниза фазов преход в суперйонно състояние. налягането в тези зино достигало 100-300 GPa.

Учените документират състоянието на H2O при тези безпрецедентни екстремни условия и установяват, че суперйонният лед се топи близо до 5,000 К при 190 GPa.

Измерванията на оптичната отразяваща способност и абсорбцията също показват ниската електронна проводимост на леда. В комбинация с предишните измервания на общата електрическа проводимост при екстремно налягане, това дава експериментално доказателство за суперйонната проводимост на водния лед при условията във вътрешността на планетите, потвърждавайки предсказаното преди 30 години състояние на водата.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.02.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини