Брат преби брата заради имот, съдът в Асеновград му наложи солена компенсация за причинените болки и страдания

Семействата на Янко и Румен* живеят къща срещу къща, като от известно време не били в добри отношения. Причината е повече от банална и често срещана у нас - спор за наследствено жилище. Голямата драма между семействата обаче настъпила на Никулден преди две години. Тогава Румен излязъл, за да купи батерия за дистанционно, когато бил пресрещнат на улицата от единия от племенниците си. Младежът извадил срещу него метален бокс, което отказало чичо му да продължи нататък и той поел обратно към дома. По средата на улицата обаче бил засечен отново, този път от двамата си племенници и баща им. Между роднините започнала сериозна разправия, прераснала в лют скандал. Накрая тримата се нахвърлили с юмруци срещу Румен. Донякъде той успявял да се защити, дори отвърнал с удар в устата на брат си, но заради неравното съотношение в силите, очаквано, бил повален на земята. Агресорите не спрели дотук и продължили с яростно нанасяне на ритници по тялото и главата. В един момент Румен успял да се измъкне, но нямал идея какво ще последва - Янко награбил метален прът за разбиване на лед (чакла) и го стоварил с всичка сила върху рамото и ръката му и той се строполил на земята. Развилнелият се, вече набрал скорост, мъж нацелил с пръта и съпругата на брат си, която дотогава се опитвала да ги разтървава. Жената изгубила съзнание за доста време, опомнила се едва в болницата.

От изготвената съдебно-медицинска експертиза се установява, че, вследствие на побоя, Румен е със счупване на костите на дясното рамо и на лакътя, което е довело до трайно затрудняване на движенията на ръката.

Предвиденото в закона наказание за сулчай като този е лишаване от свобода до 6 години. Янко обаче до момента не е осъждан, характеристичните му данни - добри, което съдът е отчел като смекчаващи отговорността обстоятелства. Така Районният съд в Асеновград му даде 6 месеца лишаване от свобода, но с 3 години изпитателен срок. Освен това Янко ще трябва да заплати на брат си 6 000 лв. за причинените болки, страдания и стрес, както и 2 173 лв., изхарчени за възстановяването му - операции, лекарства, обезболяващи инжекции и т.н.

Разноските за експертизите по делото - 247 лв., както и тези направени от Румен за воденето му - общо 672 лв., също остават за сметка на побойника. Към всичко това той ще трябва да внесе и държавна такса от 337 лв.

* Имената са сменени от редакцията.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини