Парите от емигрантите повече от чуждите инвестиции. Преглед на печата

24 часа

16,7 милиарда лева от емигранти за 10 г., стигат да се плати държавния ни дълг

Почти 16,7 млрд. лева са парите, изпратени от емигранти в България за последните 10 г. Това показват официалните данни на БНБ, които засичат преводите през банки и специализираните компании. Само за миналата година се очаква да са над 1,7 млрд. лева. Общата сума е достатъчна да се плати външният държавен дълг на България, който е малко над 12 млрд. лева. Парите от емигранти през последните 3 г. са повече от чуждите инвестиции и се равняват на 1,6% от брутния вътрешен продукт на страната, става ясно още от статистиката.

Труд

Дървено колело на ток откриха българи

Дървен електрически велосипед, произведен от българи, беше представен на 21-вия Европейски форум по екоиновации в София. Събитието е част от календара на Българското европредседателство. 13 изложители показаха своите екологични проекти пред 500 гости. Уникалният ръчно изработен прототип на електровелосипед с дървена рамка беше представен от производителят варненската фирма Eljoy.

Монитор

МВР пази 10 000 жертви на насилници

МВР отговаря за спазването на близо 10 хил. ограничителни заповеди, издадени срещу насилници, които тормозят близките си, основно жени. Само за последната 2017 година районните съдилища в страната са постановили близо 3000 такива, показва проверка на "Монитор", което прави по над 8 жени на ден.

Общият им брой през годините обаче е четири пъти повече, като част от тях изтичат периодично - около 2 хил., и се налага подновяването им, тъй като са издадени за определен срок или се обжалват. Така полицаите от районните управления трябва да отговарят постоянно за спазването на около 10 хил. ограничения. Основната част от тях са срещу мъже, които тормозят жените си. Това най-често се изразява в побой и в заплашване на физическото им здраве и оцеляване.

Стандарт

Родители на тръни за приема в първи клас

Родители на първокласници са на тръни заради новата система за прием на деца в училищата. Много от тях изразяват несъгласието си с районирането на училищата и цитират явно нелогични решения в онлайн форумите. Някои от тях атакуват записания критерий за 3-годишна уседналост като питат какво ще се случи, ако семейството е закупило жилище и живее в даден район преди година, например.

Още отсега е ясно, че училища в млади квартали, най-вече в южните райони на София, ще бъдат подложени на голям натиск. "Такива училища са 11 ОУ в Дианабад и 2-о СОУ в "Бъкстон". За първото ще има голям наплив от кандидати от Студентски град и кв. "Витоша", където няма училища, а за второто от "Манастирски ливади", "Овча купел" и Красно село", заяви за "Стандарт" директорът на 119-о училище в Изток Диян Стаматов. Според него в центъра на София пък ще има свободни места в 18-о и 32-о училища и там ще могат да кандидатстват първокласници от цяла София.

Сега

България е трайно сред лидерите в Европа по дял на сенчестата икономика

България от години е окупирала едно от най-срамните места в Европа - по дял на сенчестата икономика. Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29.17%, като преди нас от европейските държави е единствено Румъния с 30.1%. Това сочи изследване на Международния валутен фонд (МВФ), което обхваща 158 държави.

Според една от методиките България е първенец по размер на сенческата икономика през 2017 г. сред всички изследвани 31 европейски държави. Нивото на сенчестата икономика средно за ЕС е 17.1%. Непосредствено след нас се нареждат Турция с 27.2%, Хърватска - 26.5%, Румъния - 26.3%. Над средноевропейското ниво са още балтийските държави, Кипър, Малта, Словения, Унгария, Полша, Гърция, Италия и Испания.

Капитал дейли

Най-богатият чех, Петр Келнер, купува "Теленор"

Сигурно е - най-богатият чех, Петр Келнер, е избраният от Telenor нов собственик на българския телеком. Това потвърдиха пред "Капитал" три независими източника, близки до преговорите. Чрез групата си PPF чехът купува и сръбския и черногорския бизнес на норвежкия оператор, а за унгарския няма потвърждение.

Келнер е определян като най-богатия човек в Централна и Източна Европа със състояние от 16 млрд. долара. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Келнер вече има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от 02, най-големият оператор в Чешката република и номер три в Словакия с общо над 7 млн. абонати на мобилни услуги в двете страни. Чрез различните си бизнеси присъства в много държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, Франция. Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а впоследствие по време на масовата приватизация прави инвестиционния фонд PPF.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини