Бездимна печка на дърва стана хит на форум за екоиновации

Бездимна печка за отопление на дърва, електромобили с форма на болиди и електровелосипеди бяха сред най-атрактивните екологични иновативни решения, представени на 21-вия Европейски форум по екоиновации* в София, като част от календара на събитията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

На събитието, за което бяха регистрирани над 500 гости от страната и чужбина, участваха 13 изложители, които показаха свои екологични решения и продукти.

Сред посетителите на изложението голям интерес предизвика екопечката на дърва за битово отопление „Гамера“. За разлика от стандартните печки при тази няма пушек, а вместо това излиза пара, а вредните емисии са сведени до минимум. Според производителите от хисарската фирма „Агнон“, когато печката работи стаята не се задимява, защото горивната камера със сила засмуква въздух от самото помещение и така прави вторично изгаряне на пушека и дървесната газ, отделяни при първичното изгаряне. Производителите твърдят, че продукта им освен екологичен е и икономичен. По думите им за затоплянето на жилище печката използва между 50 и 80% по-малко дърва.

На форума бяха представени и екологични решения в сферата на транспорта. Български студенти, участвали в състезанието Shell Eco-marathon показаха електроболиди, които могат само с 1 kWh да изминат 400 км. С едно зареждане на батерията пробегът е 90 км, а максималната скорост, която електроавтомобилите достигат е 36 км/ч.

Друг пример за екологично придвижване са представените от варненската фирма Eljoy електрически велосипеди, при които въртенето на педалите се подпомага от електрически двигател. На форума бе показан ръчно изработен модел на електровелосипед с дървена рамка. Батерията му се зарежда на всеки 60 км пробег, а максималната скорост, която развива е 25 км/ч. В момента компанията работи и по инсталиране на система за наемане на електровелосипеди в София.

Иновация, която допринася за намаляването на вредните емисии е създадената от друга българска фирма „Експертите“ машина за почистване на филтри за фини прахови частици. Целта е по този достъпен и устойчив начин да бъдат рециклирани филтри DPF/FAP за дизелови автомобили и катализатори.

На екофорума беше показана и бързозареждаща станция за електрически превозни средства. В зависимост от модела на автомобила зареждането може да стане за около 1,5-2 часа, което  е до два пъти по-бързо отколкото със стандартните зарядни станции, обясниха производителите от „Елпром ЕМЗ“.

Българската компания NanoBoost показа иновативна нано структурирана горивна добавка, която може драстично да намали емисиите на моторни превозни средства.

„Соларпро“ пък демонстрира решения за фотоволтаично захранване на мрежата на градския електротранспорт.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини