833 с влогове над милион в банките. Преглед на печата

Петъчните вестници съобщават, че правителството се допитва до Конституционния съд за Истанбулската конвенция.

"ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на Република България. Документите бяха внесени от народните представители Данаил Кирилов и Тома Биков, а искането е подписано от 75 народните представители от ПГ на ГЕРБ. От партията са предоставили на съда като материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция. Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов обясни, че в документите са приложени и всички становища, постъпили в рамките на законодателната процедура до сега, както положителните, така и отрицателните." - в. "Стандарт".

"Министерствата на правосъдието и външните работи продължават работата по Истанбулската конвенция, съобщи председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той заедно с Тома Биков внесе искане до Конституционния съд (КС) за тълкуване дали Истанбулската конвенция противоречи на конституцията. Искането е подписано от 75 депутати от ГЕРБ и към него са приложени и всички получени в парламента становища. "Първо сме анализирали всички отрицателни становища, а след това сме дали и нашите аргументи "за". Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии. Разяснили сме споровете, свързани с понятията, които касаят взаимодействията с Конституцията", каза Кирилов. "Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество", мотивира се Кирилов. Основният въпрос на който трябва да отговори съдът, е дали международният договор противоречи на чл. 46, ал. 1 от Конституцията, която регламентира "брака като доброволен съюз между мъж и жена". Кирилов смята, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и "негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат". В ГЕРБ не мислят, че нещо в конвенцията противоречи на Конституцията. Двата варианта след решението на КС са, ако конвенцията противоречи, да се измени Конституцията или да не се приеме конвенцията..." - в. "Сега".

"Смятаме, че КС с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали ИК съответства на Конституцията, подчерта Кирилов. Той обясни, че това искане е в случая, когато става дума за ратификация на международен договор. "Конституционният законодател е казал, че е възможен преглед за конституционосъобразност тогава, когато международният договор е сключен, но все още не е ратифициран от законодателния орган. Ние сме в точно тази хипотеза, която е специална и отделна в правомощията на КС, за разлика от общия случай, когато КС не се произнася предварителни по неприети законопроекти", разясни председателят на правната комисия. От думите му стана ясно, че след становището на КС, реалните варианти са два. КС да приеме, че ИК съответства на Конституцията, тоест и ратификацията, е допустима. Вторият вариант е да се приеме, че ИК съществено противоречи на основни принципи в Конституцията и в българското обективно право. "Съобразно кой от тези варианти ще се случи, ние ще съобразим по-нататъшното си правно поведение. В никакъв случай не искаме да коментираме на този етап бъдещи евентуални, хипотетични промени в Конституцията. Това е един следващ въпрос, който зависи от много обстоятелства, който зависи, включително и от консенсуса в НС. До този момент ние активно се борим за подкрепа в НС, но бих казал, че не събираме кой знае колко широка подкрепа", подчерта Данаил Кирилов..." - в. "Сега".

Всекидневниците информират и за предстояща среща между външните министри на Македония и Гърция, чийто домакин ще бъде нашата страна.

"Историческа среща! София помирява Атина и Скопие Министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Кодзиас, ще се срещнат в София на 15-16 февруари, предава Independent Balkan News Agency, цитирана от "Фокус". Разговорът между първите дипломати на Скопие и Атина ще се състои в кулоарите на неформалната среща на европейските външни министри, която ще се проведе в българската столица в посочения период. Съобщението за срещата Димитров-Кодзиас идва на фона на решението на Скопие да приеме включването на географско определение като част от името на страната в опит за разрешаване на спора с Атина. Очаква се двамата министри да обсъдят следващите стъпки, които двете държави ще предприемат за уреждане на проблема." - в. "Стандарт".

"Първите дипломати на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коциас ще се срещнат в София на 15 и 16 февруари в кулоарите на среща между външните министри на страните от Европейския съюз и тези от Западните Балкани, за да дадат началото на същинския етап в преговорите за името между Атина и Скопие. Това отбелязват македонската НОВА ТВ, която цитира източници "на най-високо ниво във властта", и Независимата балканска новинарска агенция (IBNA), без да споменава източниците си. Съобщението е цитирано и от държавната македонска агенция МИА ден след като македонските власти обявиха среща между двамата министри на "европейска" почва идната седмица, без да уточняват подробности. Източници на "Дневник" от македонската изпълнителна власт обясниха, че не могат да потвърдят информацията и че все още няма окончателно решение за такава среща. Провеждането ѝ би зависело от решението на двамата министри и формално не е свързано с българските институции, тъй като би било извън основната програма на форума, на който София е домакин като председател на Съвета на ЕС. Регистрираната в Бургас IBNA e с гръцки главен редактор, а екипът ѝ е от различни държави в Югоизточна Европа. Според текста на съобщението ѝ се очаква Димитров и Коциас да разговарят за следващите стъпки в процеса за решаване на спора за името между двете страни. МИА припомня, че македонският премиер Зоран Заев е обявил среща на Димитров и Коциас с пратеника на ООН в спора за името името Матю Нимиц. Нито в съобщението на агенцията, нито в това на други македонски медии се споменава дали срещата на Димитров и Коциас с Нимиц е свързана или ще съвпадне с разговорите им в София. За същите дати - 15 и 16 февруари - официално е насрочен неформален съвет на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз - т.нар. съвет "Гимних." Няколко македонски издания обаче пишат, че в него ще участват и външните министри на Западните Балкани. Македонското издание МКД, без да цитира източници, отбелязва, че "тази среща в София всъщност бележи началото на преговорите по същество за името, когато двете страни са се информирали за позициите по отношение на името и когато се очаква показване на истинската подготвеност за компромис и отстъпки". НОВА ТВ обяснява, че се очаква началото на "интензивен преговорен процес" в опит да се намери решение за спора за името до края на март. "Влизаме във фотофиниш", отбелязват събеседниците ѝ от властта, чиито имена не се споменават. Само преди два дни Заев обяви, че Македония е готова да смени името си и да добави "географски маркер" към него - т.е. дума, която да го отличава от гръцката част на област Македония." - в. "Дневник".

Вестниците информират и за подготовката на един от най-популярните ни курорти - Слънчев бряг, за новия сезон.

"Министърът на туризма Николина Ангелкова е провела днес работна среща с кмета на Несебър Николай Димитров, съобщи пресцентърът на министерството. Ангелкова е информирала кмета, че при инспекцията на морския плаж "Слънчев бряг-север" са установени частни имоти до плажа - т.нар. джобове, където са разположени магазини и павилиони. Обектите обаче няма как да бъдат съборени, защото са върху частна собственост, е казала Ангелкова. Това лято ще бъдат забранени щендерите по тротоарите - няма да има разпиляна стока, тя ще бъде само в павилиони. Контролът на търговските обекти ще бъде изключително завишен, в проверките ще участват и представители на МВР, е посочила министър Ангелкова." - в. "24 часа".

"През идното лято в Слънчев бряг ще бъдат забранени щендерите в Слънчев бряг, така че цялата стока да бъде вътре в павилионите. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг, цитирана от агенция "Фокус". За целта предстои подписване на специално споразумение за сътрудничество с МВР в рамките на техните компетенции. "Със сигурност ще има изключително засилен контрол", поясни министърът. Тя инспектира плажа "Слънчев бряг-север" и провери дали са премахнати незаконните преместваеми обекти. Длъжни сме да установим съборени ли са всички 190 обекта, които надхвърлят одобрената схема, обясни тя. При инспекцията обаче е установено наличие на частни имоти почти на територията на плажа. "Това са т. нар. "джобове". В тях са монтирани преместваеми обекти, които имат разрешителни, и затова няма как да бъдат съборени", отбеляза министър Ангелкова. Според нея трябва да има пълна промяна на облика на алеята в Слънчев бряг. "Категорично, започнем ли премахването на щендерите и стоката да си остане само в павилионите, мисля, че този тип промяна ще е видима и добре приета", допълни Ангелкова. Наскоро тя представи проект за изгледа на новите временни обекти, които пилотно ще се разположат тъкмо в Слънчев бряг. Организация на местния бизнес ги оприличи на екотоалетни. От днешното й изявление се разбира, че концепцията на обектите ще се обсъжда тепърва с бранша..." - в. "Дневник".

"Министърът на туризма цитира социологическо проучване, според което 55% от анкетираните одобряват павилионите да са с единна визия, а над 62% от запитаните искат да има заведения и обекти край плажа, но при спазване на реда и нормативите. Ще дадем възможност да няма павилиони на главната алея и до хотел "Кубан" при спазване на закона, отстоянията и наредбата на община Несебър. На крайбрежната алея също няма да има павилиони от страна на територията на АД-то, а тези на стопанина на плажа ще бъдат според изискванията на ЗУЧК и задължително на такива разстояния, че да не се закрива морето, стана ясно от думите на министъра. Тя е категорична, че новата схема ще бъде одобрена само ако отговаря на нормативните изисквания и ако се вижда морето, а не да се влиза в тунел от магазини. Министър Ангелкова съобщи, че до момента наемателят на плаж "Слънчев бряг-север" съвестно спазва ангажиментите си. Вече са съборени над 190 незаконни обекта. Предстои тези, които са законни, но надвишават квадратурата, също да бъдат съборени в тази им част, където това позволява, или изцяло да бъдат премахнати. "Като министър прекратих концесията на плажа "Слънчев бряг-север", защото имаше над 8000 кв. метра обекти, които надхвърляха одобрената от мен схема", припомни Ангелкова. На въпрос от журналисти за искането на някои браншови организации напълно да се премахнат преместваемите обекти, тя напомни, че някои хотелиери - представители на тези организации, имат хотели на крайбрежната алея и павилиони в частни имоти в курорта. Нека гледаме и мерим с един аршин, за да се подобри визията на "Слънчев бряг", призова министърът..." - в. "Труд".

Вестниците цитират и статистически данни за състоянието на икономиката и благосъстоянието на гражданите.

"Безработицата се е свила до 5.8%
Икономическият растеж за 2017 г. е около 4,0%, а пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места, посочи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на форум в София. Той цитира данни, според които през третото тримесечие на 2017 г. заетите са се увеличили с около 200 хиляди души, а безработицата е спадна до 5.8% - по-ниско от средното ниво за ЕС и в пъти по-ниско от някои страни членки на съюза", подчерта зам.-министърът. Някои прогнози предвиждат ускоряване на икономически растеж през 2018 г. дори до 4,4%", коментира още Лъчезар Борисов. Той коментира, че задълбочаването на връзката между бизнеса и образователната система на национално ниво би могло да реши проблемите в заетостта на младите хора в България." - в. "Сега".

"С 2,44 млрд. лв. за година са нараснали парите на граждани в банките. Нов рекорд достигнаха депозитите на милионери в страната - по данните на БНБ 833 е броят на влоговете на граждани със суми над 1 млн. лв. в края на 2017 г... Само за три месеца милионерските депозити са нараснали с 58 броя, а натрупана в тях сума се е увеличила със 180 млн. лв. Което означава, че всеки месец хората, които могат да се похвалят със заделени над 1 млн. лв., стават с 19 повече. Много от най-богатите българи може да имат по няколко депозита с над милион в тях. Така се оказва, че около 800 души в страната разполагат с налични средства в брой в общ размер от над 2 млрд. лв. Спестяванията на богатите българи се увеличават най-бързо. Депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. за три месеца нарастват с 591 броя, или със 7,5% и в края на декември достигат 8456 броя. Общата сума на спестяванията в тези влогове надхвърля 2,3 млрд. лв. Депозитите със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. през тримесечието са нараснали със 103 броя (8%) и достигат 1 386, отчита БНБ. Спестяванията на средната класа също се увеличават през последното тримесечие на миналата година, като една от причините за това са раздадените през декември коледни бонуси. При всички депозити със суми между 1000 лв. и 200 хил. лв. се отчита ръст с 2-3% както на броя им, така и на съхраняваните в тях средства. Само при депозитите със суми до 1000 лв. се отчита спад през тримесечието. Те намаляват с 32 хил. броя и достигат 6,42 млн. броя. Оказва се, че по-бедните българи закриват банкови сметки, за да покрият неотложни разходи. В рамките на година влоговете със суми до 1000 лв. намаляват с близо 500 хил. броя на фона на ръста при всички по-големи депозити." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини