С водосвет полагат първия камък на нов градеж, ще възстановяват старото училище в кв. Устово

На 11 февруари, когато се отбелязва Неделя месопустна  /Месни заговезни/, архиерейският наместник архимандрит Висарион  ще положи основния камък за възстановяване на Старото училище в кв. Устово в Смолян, съобщиха от Църковното настоятелство при храм „Св. Николай Чудотворец“ - Устово. Ритуалът с водосвет и полагане на първия камък ще започне в 17.00ч.

Сградата е била  в непосредствена близост до църквата „Св. Николай Чудотворец“, построена през 1862 г. от родолюбиви родопчани в най-трудното време на недоимък и робство. Навремето това училище  било основно за целия район и в него се обучавали около 200 ученици.

 Сградата е била разрушена преди  близо 13 г. заради остарялата конструкция. Усилията оттогава досега за възстановяване на тази историческа уникална сграда се увенчаха с успех.   Училището ще бъдевъзстановено на същото място и ще запази предназначението си на духовен център.

От столетия  в историята на България Църква и училище са стожер на нашето духовно преуспяване и национално съзидание, затова с голяма  радост каним всички, които милеят за родното, да присъстват в неделя на ритуала с водосвет и полагане на основния камък от архимандрит Висарион, обявиха от настоятелството на храма.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини