Академичното издание „Америките ни“ бе представено в Кърджали

Изображение 1 от 3

    Млади хора, преподаватели в средни и висши училища, писатели и граждани се срещнаха с двамаавтори от творческия колектив, създал двутомника „Америките ни“. Тепредставиха в Кърджали втората част, озаглавена САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (ХХ–ХХІ в.). Доцент Пламен Антов и Иван Христов от Института за литература на БАН ще гостуват в Месеца на Америка, организиран от Дружество „Приятели на САЩ“, Посолството на САЩ и Община Кърджали. Представянето на книгата се реализира със съдействието на Комисия „Фулбрайт“, Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ и Читалище „Обединение“..

    Двутомникът „Америките ни” е осъществен в рамките на научния проект „Литература и география” на Института за литература – БАН. Изданието е опит за по-широко разглеждане на отношенията между САЩ и България в различни сфери на културата през ХХ и ХХІ в. в тяхната двупосочност. Автори в сборника са най-изтъкнати български американисти, университетски преподаватели и специалисти от различни институти на БАН, както и чуждестранни учени.

    Гостите разказаха, че книгата е своеобразна среща на културите на двете страни, което се прави за първи път в българската хуманитаристика.

    Изданието представя Америка като световен културен мит през ХХ век и като основен геополитически фактор с уникална роля в епохата на късната модерност. САЩ са една държава-феномен, започнала своето съществуване на пустите територии в Северна Америка и само за 500 година се превърнала в метафора на модерност. Авторите обаче разглеждат различните сфери на живот в страната и главно областта на културата обективно, без романтизъм и пристрастие.

    Присъстващите на срещата ученици, членове на специализирани кръжоци, се интересуваха от ролята на технологиите при развитието на Америка, както и от персоналните носители на познание между България и САЩ като Алеко Константинов, Светослав Минков и съвременните автори като Захари Карабашлиев и други. Стана думаи за любовния роман между известната българска писателка Блага Димитроваи нашумелия през 60-те години американски автор Джон Ъпдайк, които се запознават в София на Международната среща на писателите през 1964 година.

    Текст и снимки Валентина Иванова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини