За втори път раздадоха награди за местни производители на празника на „Майсторското мезе“ в Широка лъка

    Снегът и зимното време не уплашиха широколъчани и гостите на селото, които за втора поред година се забавляваха на открито в конкурса „Майсторско мезе“, който събра любителите на вкусни мезета и засукани деликатеси.

    Местните производители извадиха на масите деликатеси от месо и млечни продукти, като този път се включиха и съседите им от Гела, Стойките, Стикъл, Солища, Върбово, Кукувица и други населени места.
    На призива на организаторите, „Заповядайте да хапнем, да пийнем винце, да се повеселим и на финала да определим най-добрия майстор на мезе“, се включиха стотици дегустатори.

    Публиката безплатно дегустираше от домашно приготвените бахур, пъстърма, суджук, създърма, кълцаница, домашни салами, както и млечни продукти. И за да е всичко по реда си, за всеки имаше и по чаша червено вино, за да може да оцени вкусовите качества на мезетата и да пусне гласа си за победителя на празника.

    И сега обаче мезетата на Тодор Чакъров събраха най-много гласове и той за втори път грабна наградата за победителя – грамота и парична награда от 150 лв. На второ след гласуването се наредиха мезетата на Георги Серафимов, който получи 75 лева награда, а на трето място се класира Калин Сираков. Всички останали участници получиха утешителна награда по 50 лева от наградния фонд на конкурса.
    Конкурсът се организиран от кметството и читалище в Широка лъка. Празникът уважи и директорът на дирекция „АИО“ и „ОМП“ в община Смолян Емил Дурсев.

    Вкусният празник, започнал на шега,  след като загряла мъжка компания в местната кръчма, се наддумвала чие мезе е по-вкусно, но вече се очертава като традиция, която събира не само любители на хапките и виното, въпреки че повечето от млечните специалитети са приготвени за домашна консумация, а не за търговска цел.   

    СмолянБГвестинет

    Снимки: Община Смолян

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини