Намериха втората черна кутия на руския самолет. Версии за катастрофата

Намерена е втората черна кутия на катастрофиралия руски самолет. Тя е в добро състояние и ще бъде изучена от специалистите.

Възпламеняване в двигателя, неизправност на датчика за скоросто, възможно обледяване и грешка на пилота могат да бъдат вероятна причина за катастрофата на Ан-148  в неделя в Подмосковието, при която загинаха 65 пасажери и шестчленния екипаж.

Събитията са се развили толкова бързо, че екипажът не е успял да съобщи за какъвто и да е проблем на диспечерите, нито да опита да извърши аварийно кацане. Терористичен акт засега се смята за малко вероятна причина за катастрофата, но окончателно изводи могат да бъдат направени само след внимателното изучаване на черните кутии и огледа на отломките.

Според документацията на катастрофиралия Ан-148 (бордовй номер 61704, произведен 2010 году). Следователите разпитват служителите на летището, подготвяли самолета за излитане и авиодиспечерите.

Проверяват се всички възможни версии, включително причина да са метеорологичните условия, човешки фактор, техническото състояние на самолета и други възможни варианти.  Повдигнато е дело, то ще бъде водено от един от следователите по особено важни дела, в екипа са специалисти от Главното управления по криминалистика с опит в разследване на авиационни катастрофи. 

Полет 6W 703 Москва-Орск по разписание трябвало да излети в 14:00, но получил  разрешение за излитане със закъснение в 14:24. Полетът му продължил няколко минути, през които екипажът не е проявил никакво безпокойство.  На аудиозаписа на разговорите на пилота с диспечерите няма съобщение за проблем, не се чуват викове или паника. Самолетът просто спрял да отговаря на повикванията в последните 10 секунди от записа.

На радарите е била забелязана странност в поведението на самолета точно преди падането.  След като набрал височина около 1800 м и скорост около 600 км/ч, лайнерът неочаквано рязко се "гмурнал" надолу до 1500 м, след това набрал предишната височина и веднага рухнал на земята. За последен път бил видян на екраните на диспечерите в 14:28 на височина около 900 м. При такъв удар със земята никой не е имал шанс за оцеляване.

Командирът на екипажа Валерий Губанов имал солиден опит - общо летателно време 5 хил. часа,  Ан-148 - 2800 часа. Преди гражданската авиациюя, той е служил във военната и е участвал в бойни действия. Вторият пилот е с малък опит, той имал 812 часа, но дали това е могло да се отрази на работата на екипажа, че се знае едва след разшифроването на чербните кутии.

Някои версии за причините за катастрофата вече отпаднаха - некачествено гориво, сблъсък с друго тяло. По данни на "Ъ" специалистите смятат за една от най-вероятните причини мигновеното разрушаване на двигателя по време на полета. Самолети  Ан-148 са имали инциденти с двигателя много пъти през изминалите години, но без трагични последици. Моторите за Ан-148 са произведени в Украйна, което прехвърли отговорностите за намиращите се в експлоатация в РФ Анове на Русия след разрива на отношенията. 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини