3D реконструкция на лицето на Нефертити стана „конспирацията Нефертити“ (видео)

    Новaта триизмерна реконструкция на лицето на древната египетска кралица Нефертити е направена от археолозите като са използвани най-новите 3D технологии.

    Възстановяването на лицето на кралицата отнело 500 часа. Бижутата били ръчно изработени от дизайнери от Dior. Цветът на кожата на кралицата отпреди 3400 години предизвика спорове, има твърдения, че кожата ѝ в действителност е била по-тъмна.

    Оцветяването на лицето на древната царица е извършено от учените от Университета в Бристол, нейните характерни черти били дигитално нарисувани.

    Преди мапинга фотографът Идан Додсън е получил специално разрешение от Египетското министерство на антиките и Египетския музей да махне защитното стъкло, което покрива мумията на красивата кралица.

    Нефертити е управлявала Египет от 1353 до 1336 г. пр. Хр. Тя е или майка, или мащеха на фараон Тутанкамон.

    Нефертити е една от най-спорните и интересни за изследователите фигури в историята на древния Египет. Преживе ролята ѝ била спорна заради съпруга ѝ Ехнатон – фараонът-еретик, срещу който била цялата жреческа класа. Коя е Нефертити, откъде се появява и какво става с нея след смъртта на съпруга ѝ има много версии, но сега споровете около нея избухват с неочаквана сила. След излъчването на „Today“ с новата  реконструкция „черните историци“ от социалните мрежи надигнаха глас срещу „арфиканската кралица без мелатонин“. Те обявиха това за „социално инженерство“, расизъм, манипулация и го нарекоха „конспирацията Нефертити“.

    Но това не е единственият спор.

    Един професор дори не е убеден, че тази мумия е кралица Нефертити. Реймънд Джонсън, научен сътрудник и доцент по близкоизточни езици и цивилизации на университета в Чикаго, казва пред WGNTV, че има „някои въпроси, които си заслужава да бъдат обсъдени“. 

    Мумията на предполагаемата кралица е открита през 1898 г. в странична камера на гробницата на Аменхотеп II в долината на царете. Нейната истинска идентичност оттогава насам останава загадка, но я наричат „по-млада дама“. В тази странична камера имало друга женска мумия, известна като „по-старата“, тя е идентифицирана като кралица Тие, съпругата на Амонхотеп III, въз основа на ДНК анализ. Анализът показва, че „по-младата дама“ е майката на Тутанкамон, а също и дъщеря на Аменхотеп III и Тие. Затова Джонсън казва, че няма вероятност тя да е Нефертити. Нефертити никога не е била споменавана като царска дъщеря, нещо, което според Джонсън било ясно по нейните надписи и стотици други текстове.

    Той казва, че многобройните скулптури и бюстове на Нефертити имат „прав нос, дълбоки очи, дълъг грациозен врат и силна квадратна челюст“ - характеристики, които не са видими в реконструкцията -  жената е с тесен череп, дълбоки очи, и триъгълна челюст. Въпреки това според него тя може да е била на роднина на Нефертити.

    Що се отнася до тена и европеидния вид на реконструкцията, Джонсън обяснява, че тогава, а и сега, Египет е бил портата към и от Африка, а жените от кралките фамилии били от средиземноморски тип.

    Името на Нефертити се превежда като "Красотата дойде", според някои това е знак, че е родена другаде и доведена впоследствие в Египет. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини