Археолози от Югоизточна България с доклади в Хасково

    Хасково ще е домакин на 37-та среща на арехеолози от Югоизточна България. Тя ще се проведе на 16 и 17 февруари от 12:30 часа в хотел „Родопи“ в областния град. Това съобщиха на нарочен брифинг шефът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев и главният уредник в отдел „Археология“ Станислав Илиев днес, когато се чества освен празникът на виното и любовта, но и е професионален празник на арехеолозите в България. Те припомниха, че Хасково за трети път е домакин на подобна среща. Първата е била през 80-те години, следващото домакинство е през 1997 г., а 20 години по-късно Хасково отново е домакин.

    За предстоящата среща се очаква да дойдат повече от  50 арехеолози, представители ще има от Софийския университет, от Националния археологически институт с музей към БАН и от Института по изкуствознание. Те ще изнесат 23 доклада, в които ще презентират свършеното през изтеклата година, поясни Пенко Добрев.

    Срещата е отворена за посетители, които ще могат да се запознаят с историята на Югоизточна България. „Надяваме се на интерес от хората, които не са професионалисти-арехеолози. Ще чуят много интересни неща.“, каза Станислав Илиев.

    На срещата ще присъстват известни български археолози като доц. Д-р Георги Нехризов, проф. д-р Красимир Лещаков и други.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини