35 приложения и ползи от етеричното ментово масло

Никой не би могъл да отрече освежаващия, охлаждащ и успокояващ ефект на маслото от мента. Ментата е една от най-старите билки, използвани за медицински цели. Тя произлиза от семейството на лавандулата и розмарина. Маслото се извлича от листата и цветовете чрез процес на парна дестилация.

Етеричното масло от мента притежава антибактериални, противогъбични, антивирусни, противопаразитни и аналгетични свойства. Мощните му лечебни свойства се дължат на редица вещества сред които ментон, ментилови естери и най-вече на активното съединение ментол. Маслото от мента се използва широко в производството на множество продукти – шампоани, дъвки, пасти за зъби, сладолед, сапун, чай и др.

Ето част от ползите от етеричното масло от мента:

- Облекчава болките в стомаха

- Подобрява храносмилането

- Елиминира лошия дъх

- Подтиска главоболието

- Притежава антибактериални свойства

- Отличен инсектицид

- Подобрява концентрацията и умствената дейност

- Елиминира дихателните проблеми

- Увеличава енергията

- Отпуска мускулатурата

- Намалява стреса

- Мощна и достъпна алтернатива на лекарствата с рецепта

Етеричното масло от мента е идеално при следните състояния и заболявания:

1. Гадене, включително при пациенти на химиотерапия.

2. Киселини и болки в стомаха

3. Газове и лошо храносмилане

4. Синдром на раздразнените черва

5. Възпалено гърло

6. Настинка

7. Кашлица

8. Синузит

9. Детски колики. Добавете 1-2 капки масло от мента към една супена лъжица масло от жожоба, зехтин или кокосово масло и масажирайте гърдите и корема на бебето.

10. Никнене на зъби. Смесете 1 капка масло от мента с 1 капка кокосово масло или зехтин и намажете венците на детето.

11. Запушен нос

12. Висока температура. Смесете 1 капка масло от мента с 1 капка кокосово масло или зехтин и намажете врата или стъпалата.

13. Болки в ставите

14. Болки в мускулите

15. Главоболие и мигрена

16. Проблемна кожа

17. Акне

18. Напукани устни

19. Сърбеж

20. Изгаряния

21. Слънчево изгаряне

22. За ускорен растеж на косата

23. Пърхот и проблеми с кожата на скалпа

24. Въшки

25. Зъбобол

26. Лош дъх

27. Стрес

28. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

29. Отблъсква бълхите

30. Отблъсква насекомите

31. Отблъсква мишки и плъхове

32. Затлъстяване. Вдишайте маслото от мента директно от бутилката или от кърпичка върху, която сте капнали няколко капки, това ще подтисне силното желание за храна.

33. Алергии

34. Хормонален дисбаланс

35. Рак. Изследвания сочат, че ментолът – активната съставка в маслото може да спре развитието на рака на простатата. Маслото притежава защитен механизъм срещу уврежданията на ДНК, вследствие излагането на радиация.

Етеричното масло от мента би могло да се смеси с масло от жожоба, кокос или зехтин и да се приложи директно върху засегната област, да се смеси с вода и да се използва като спрей, да се добави към шампоани и пасти за зъби, да се вдиша директно, да се използва за гаргара или да се добави към ваната.

В случай на стомашни проблеми, се препоръчва вътрешен прием.Тук трябва да внимавате - вътрешно може да се приема етерично масло само ако е 100% чисто и това обикновено е указано на опаковката.Специално се уверете, че маслото което имате може да се употребява вътрешно. Добавете 1 капка масло от мента, половин лъжичка ябълков оцет и една лъжица мед в чаша топла вода. Разбъркайте и изпийте.

Странични ефекти

Етеричните масла са естествена алтернатива, но са изключително силни. При някои хора се проявяват странични ефекти, затова първо използвайте малко количество върху ограничен участък от кожата на ръката или крака си – и никога върху лицето или шията, за да проверите за странични реакции. Маслото от мента би могло да раздразни кожата и легавиците, затова винаги трябва се смесва с друго базово масло. Винаги използвайте 100% чисти етерични масла, без изкуствени съставки.

Източник: up-nature.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини