Общински съветници от Хасково със сигнал срещу колеги в конфликт на интереси

Сигнал за конфликт на интереси ще подадат идния вторник срещу десетима свои колеги от местния парламент на Хасково общинските съветници от Коалиция “За Хасково” Светослава Стоянова и Георги Пеев. На нарочна пресконференция днес те обявиха мотивите си за това, продиктувани от влезлите в сила от 19-ти януари промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, които са във връзка с приемането на новия Закон за противодействието на корупция и отнемане на незаконно придобито имущество. Според законовите промени общинските съветници, които имат търговски дружества или фирми със сключени договори с общината, общински предприятия или общински фирми, трябва да напуснат местния парламент, защото са в конфликт на интереси. Искат ли да останат като съветници обаче, те ще трябва да напуснат фирмите си. “Кашата идва оттам, че законодателят не е отбелязал в какъв период от време трябва да се случи това. Законът е обнародван на 19-ти януари в ДВ, което означава, че е в сила от 19-ти февруари. Според Сметната палата крайният срок за деклариране на това дали общинските съветници имат фирми, а те пък договори с общината или общинските предприятия, е 23-ти февруари.“, посочиха съветниците

Десетима са общинските съветници от Хасково, които в настоящия момент са в местния парламент в разрез със закона за конфликт на интереси, уточниха Пеев и Стоянова. „Възможно е някои от тях да са в процедура на прехвърляне на фирмите си, но дори да е така, е факт, че в момента са в конфликт на интереси. На тези общински съветници им казваме, че им даваме срок до 20-ти февруари. След това ще извадим имената им, фирмите им и договорите им с общината. Затова призоваваме колегите, които към днешна дата са в конфликт на интереси, да предприемат съответните действие и ако имат някакъв морал, да напуснат Общинския съвет на Хасково. Ще подадем и сигнала до антикорупционния орган.

Пеев и Стоянова посочиха, че и двамата вече са попълнили декларациите си като общински съветници онлайн в масива на Сметната палата, с които декларират, че нямат фирми, работещи в договорна обвързаност с общината.

Двамата атакуваха и ръководството на Общински съвет и на местната общинска администрация, че не е имало разгласа на промените в ЗМСМА, последвали от новия антикорупционен закон, които засягат още директорите на общински предприятия, кметовете на кметства и кметските наместници. Те всички трябва да подадат декларации.

Още един сигнал се готвят да подадат Георги Пеев и Светослава Стоянова. Той засяга председателя на ОбС на Хасково адвокат Таня Захариева, която зае на 14-ти февруари временната позиция на изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“. Сигналът срещу нея е в професионалното й качество на юрист. „В качеството си на изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД тя няма право да упражнява адвокатските си права по Закона за адвокатурата, заради което ще бъде сезирана Хасковската адвокатска колегия“, посочиха Пеев и Стоянова. „Не съм в позицията на изпълнителен директор, а само съм упълномощена да представлявам дружеството пред трети лица до назначаването на титуляр.“ , обясня за Haskovo.net Таня Захариева и припомни за форсмажорните обстоятелства, свързани със смъртта на Георги Гегов, член на Управителния съвет и Изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД .

Като трети сигнал двамата се канят да дадат за проверка общинския съветник от ГЕРБ Димитър Шалапатов, който е председател на Общинската комисия за конфликт на интереси. Срещу него сигналът ще е по чл. 313 за декларация с невярно съдържание, подадена от него при встъпването му в мандат като общински съветник. „Той е декларирал, че няма фирма, а в същото време при проверка се оказа, че притежава работещо ЕТ, в което се осигурява един човек.“

„Лицето, което се осигурява в ЕТ-то ми, съм аз. Никъде в декларацията не се пита дали имам фирма, а се пита дали развивам дейност като ЕТ, а ЕТ-то ми не развива дейност. Така че съм коректен“, коментира за Haskovo.net Димитър Шалапатов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (24)

  • 1
    Хм
    хм
    73 -29
    14:24, 15 фев 2018

    Вряваджии, само дигат гюрултия. Нали трябва да се набиват в очите на хората и да се правят че правят нещо.Ама нищо не правят, само дигат врява.Проглушиха ни ушите колко спазват закона.Това е смешно.Да ви напомням ли на кого са хора тия двамцата - на един бивш кмет който още не е влезнал в затвора.Защо за него нищо не казват като са такива борци за правда и спазване на закона?Как сменяше статут на земя и я продаваше за милиони ... как караше хасковските бизнесмени да му се кланят на килимчето и им вдигаше процента ...как добавяше към собствениците на фирми името на сина си ....как продаде имоти на църквата като им ги прибра .... и толкова много други.Я да се приберете и да се скрийте щото никак не ви приляга да говорите кой не спазва законите. Вие сте толкова насрани (пардон, извинете ме за езика но си е така!).Хайде ако обичате не ни занимавайте със себе си и не ни навирайте в очите борбата си, просто се засрамете или ако държите да говорите разкажете на хасковлии как бившия кмет прибра местото, на което си построи хотела.Нали искате откровенно.Моля ви, съвсем откровенно ни разкажете за всички негови незаконни далавери.Не ви ли е срам?

    • Jo
      John
      16 -27
      15:48, 15 фев 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 12
      123
      9 -3
      00:04, 16 фев 2018
      Да, единият е човек на бившия кмет, но другият т.е. госпожата беше едно от лицата на герб и техен общ.съветник, така че на пребоядисани парашутистки не вярвам.
    • По
      Порчо
      1 0
      13:17, 16 фев 2018
      Тези двамата, като ги гледам и като ги знам, никога не са имали конфликт на интереси! А пък за тамадата им, узунджовския дерибей, съм съвсем сигурен, че никога не е имал и грам конфликт на интересите си!
  • 2
    As
    asko
    48 -24
    14:42, 15 фев 2018
    Г-н Пееф, Вие сте живата съвест. Как е протичал живота без Вашите песни? Колкото по-силно пеете, по-голям ставате в прекия и преносния смисъл. Добре е че имате и бек вокал. При концерти, той също е много важен.
  • 3
    До
    добрата ламя Спаска
    46 -27
    14:53, 15 фев 2018
    Какви сте вие да давате срокове? Ало!!! Колкото и да не можете да го преживеете времето на народния съд мина! Имаме си закони вместо всичко да е в ръцете на бесни кучета като вас! Като не ги спазчт има кой да им търси сметка. Хайде стига сте си търсили поводи да се изявявате, че ни става лошо вече от вас! Поне да бяхте симпатични...
  • 4
    Мм
    ммдааа
    63 -12
    15:13, 15 фев 2018
    Да ревеш ли да се смееш ли... Шалапатов се осигурява, а си мисли че фирмата му не работи?! Такова малоумие скоро не се беше случвало. Сега трябва и данъчните да го погнат от къде вади парите, за да се осигурява. Пък за Таня Захариева си се знаеше отдавна, че ГЕРБ й платиха за това, че се отказа от детутатското място с място в управителния съвет. Сомо за сведение заплатата там не пада под 5 000лв. Така, че добре си направи сметката. Да не говорим, че по закон получават тримесечни бонуси за работата си. Пък тя работи ли работи.... прекъса се. Съветниците имали фирми - ами нали за това се натискаха, та дори плащаха за гласове. Както казва бай Ганьо - да не изпуснем келепира.
  • 5
    Ед
    един дето знае
    70 -13
    15:17, 15 фев 2018
    Тия двамата имат попадения от време на време. И може би някой щеше да ги вземе на сериозна, ако така яростно и настойчиво дигаха аларма и когато:
    1. Се закупи една швейцарската медицинска техника без поръчка ;
    2. Се изтегли един общински кредит от 11 милиона евра за едно, а се похарчи за друго, в по-голямата част се асфалтираха улици от фирма /знаем коя/ в нарушение на ЗОД;
    3. Се прекрати една измислена съсобственост между общината и едно физическо лице върху бившето лятно кино;
    4. Се печелеха едни обществени поръчки и подизпълнител в голям процент от случаите беше фирма /всички знаем на кого/;
    5. се построиха едни къщи без разрешения на един язовир;
    6. противозаконно се разшири обхвата на една концесия върху публична общинска собственост, в която трябваше да се строи търговски обект, но под обществен натиск стана картинна галерия;
    7. се боядиса хирургическия блок от фирма /знаем коя/
    8. се застои една река ..... да изброявам ли... Не може да имаш будна гражданска съвест за едно, а за друго да си пас.
    • Ощ
      Още факти от миналото
      48 -10
      16:29, 15 фев 2018
      9.Не се връщаха земеделските земи по Параграф-4, на собствениците , а се раздаваха на криви кратунки срещу голям комисион при сър Джон.
      10.Се преобразува гора публична общинска собственост , в частна общинска и се раздаваха на криви кратунки срещу голям комисион при сър Джон до животинския пазар, за да си построят къщурки.
      11.Се открадна парцел 6 декара от църковните имоти под Икономическия техникум и се придоби от 80-годишна тъща и сър Джон, които го продадоха на Лидъл и съда го върна на църквата.
      12.Се обособи парцел с бизнес инвестиционни намерения в двора на училище Христо Смирненски и се застрои Офис на глупостта , закриващ прозорците на спортната зала.
      13.Се построи Шоурум без проект и водоснабдяване, който се узакони криминално постфактум и много други простотии от един алчен и с болна съвест човек.
  • 6
    Az
    Az
    32 -43
    15:19, 15 фев 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
    Пр
    принцесата от Монако
    26 -18
    15:21, 15 фев 2018
    Ами да,нямате фирми,защото не ставате за нищо!Освен дълбокомъдрени и лъжливо загрижени физиономии,освен изказвания,които си противоречат,освен гласуване и прегласуване след ретро консултации няма какво друго да очакваме от вас!Повтаряте се и вече не сте ми интересни!
  • 8
    е как да имат фирми тия двамата. мъжкото е некадърно и е на хранилка през целия си живот. сега суче едновременно от няколко места но каиша му опъва узунджовския барон. а женското преди години окраде едни братя бизнесмени и сега се прави на светица. хайде полейте се със водица да охладите страстите малко че и двамата сте едни криви маши в ръчичките на жорко, райнето, полковника и други стари авери. това че флязохте във възраждане не ви прави възрожденци.
  • 9
    11
    11
    47 -8
    16:04, 15 фев 2018
    А га си раздадохте парковете на майки, тъщи, и свати...конфликт нямаше??????
    При последния търг, организиран от общината, градинката е дадена на фирма на тъщата на съветника – „Дейзи Офилова” ЕООД. Към сигнала на Тютюнджиян е приложена и статия от вестник „Десант” от май т.г. със заглавие „Общински съветници слагат ръка върху парковете в Хасково”.

    Националната комисия за конфликт на интереси е установила, че Кючуков е гласувал „за” отдаването на парковете под наем, като в решението на ОбС са определени и условията за наемане на градските зелени площи. Фирмата „Дейзи Офилова” пък е регистрирана само няколко месеца преди търга – през януари 2012-а, а неин едноличен собственик е Златка Офилова – тъща на съветника. Като упълномощено лице на самия търг, който е публичен, се е явила дъщерята на Кючуков. На общинския съветник ще бъде наложена глоба, но размерът на санкцията ще стане ясен до края на септември.

    В цитираната публикация на „Десант” бяха изнесени факти и за други общински съветници в Хасково, но за тях от комисията нищо не казват. Фирма на съпругата на Албен Манджуков също спечели апетитен парк в града. Дружеството обаче стопанисва парка от години, липсва загубил търга участник, който да сигнализира комисията за конфликт на интереси. Същата е ситуацията с още един парк, който се стопанисва от родителите на Светослава Стоянова. Тяхна фирма също спечели последния търг, точно както предсказа „Десант”, дни преди провеждането на процедурата. И тримата местни парламентаристи са от управляващото мнозинство – от кметската листа на „Коалиция „за Хасково”.
    • Бо
      Боклуци
      1 -1
      19:18, 16 фев 2018
      Ей тъпак Кючуков почина вече спрете с просташките и злобни коментари.То бива да сте прости, злобни и нищастни хора ама вече е прекалено. Нещастник вземи си и ти парк .Когато беше с 1 счупена каравана много хубаво ли беше.Сега търсите под вола теле ама все тая .Ще си останите злобни и пъпчиви коментаторчета скрити зад компютрите защото зо друго не ставате.
  • 10
    Чу
    чудно ми стана
    33 -3
    16:25, 15 фев 2018

    Тия дето са им дали парковете преди 3 години сега ще трябва да си прекратят договора, така ли? Или Светослава Стоянова ще спре да е общински съветник?Какво ще стане?

  • 11
    Ср
    срам не от вчера
    46 -10
    16:31, 15 фев 2018
    Абеее смешнициии.. като рушаха паметници на културата, къде бяхте? Като за всяка услуга в общината се искаха рушвети, къде бяхте? Като сякоха полувековни чинари на площада, къде бяхте? Като казаха, че реката не е река, къде бяхте? С какви очи излизате пред хората да се правите на съдници? Тръгнали правосъдие да раздават точно пък тези! Само слухтите и плюете по хората. Гнус ме е от такива като вас!
    • Сл
      слави трифонов
      38 -6
      16:35, 15 фев 2018
      ами тя тогава беше във форуком и правеше лява ръка десен джоб колко още искаш да знаеш. затова сега се сети да риве защото вече знае как се прави това упражнение. слушаш бащицата от язовирното имение - имаш кинти. не го слушаш- гориш. така става. а за гологлавото момче господ си знае работата. там ситуацията е продажна и безнадеждна.
  • 12
    Ис
    Истината
    36 -4
    16:41, 15 фев 2018
    На Хасково му трябват нови лица,с нови идеи и будна съвест!Омръзна ни от едни и същи муцуни с празни обещания!Като се вижда,че не ви харесват хората,единственото решение е всичко наново!И на едните,и на другите вече им е давано шанс,ясно е че не могат да се справят с проблемите в града!
  • 13
    Ян
    янко митев
    37 -34
    16:59, 15 фев 2018
    Цяла България видя КУМГЕЙТ! Цяла България разбра как в Хасково се раздават обществени поръчки.Мандата ще свърши няма проведени конкурси.Първия ден на управлението на ТАЛИБАНИТЕ започна с разрушаването на статуи. Дори монумента на Богородица е нарочно повреден.Подпалиха Шоурума на бившия кмет.Обраха Пощата...и никой никого не хвана. Вие още не сте разбрали че Георги Иванов го няма във властта от две и половина години.********** получава трета година заплата като шеф на комисия която щеше да хваща незаконни сделки при стария кмет. Председател е и на комисията за конфликт на интереси в най корумпираната община.Същия ********** нарушава закона и се прави на ущипана свиня.Това че осигурява лице па било и неговото макар че е нелицеприятно ....
    • Д
      Д
      4 0
      22:39, 15 фев 2018
      И защо не мога да го лайкна коментара? Алоо, еском на Раковска, стегнете се!
  • 14
    40
    400 радиатора къде са
    16 -14
    17:29, 15 фев 2018
    A какво прави Беливанов,КУМИЦАТА му в двекомисии за конкурси,сватята му ,сватятаи още колко роднини е редно да си каже сам пред Об.съвет.
  • 15
    На
    Нали знаете
    29 -22
    17:44, 15 фев 2018
    Че зеленото и червеното бутонче (харесвам/не харесвам) в този сайт се контролира от общински съветник! И голяма част от коментарите тук са писани от неговия офис! Притеснение ли усещам ? ... Смешници! Жоро е с ДВЕ ТРАНСПЛАНТАЦИИ! Кой найстина вярва, че той не знае кое е важното в тоя живот! Жалки сте!
    • Да
      да бе
      18 -4
      18:20, 15 фев 2018

      Като не ти оттърва и хората са ти виновни.Щото ти казват истината и не те одобряват.Да, съгласен съм, много е неприятно, но такива са фактите.Свиквай

  • 16
    42
    425681
    5 -1
    07:49, 16 фев 2018
    В австралия забраниха секса между министри и техните подчинени. В школските ********* закона за пенсионирането се нарушава от директора и пом.директорката му защото са любовници от много години, а насенцето отдавна трябваше да е пенсионерка, ама си седи началник, взема големите заплати и ползва всички облаги на властта, без да й пука от никой. Това си е конфликт на интереси за сметка на редовите преподаватели. Резил..
Последни новини