Без боб и чеверме на плажа това лято. Преглед на печата

24 часа

Българите на лечение в чужбина не са заплашени от скандала с шефа на здравната каса

271, 200 млн. лв. дългове е натрупала Националната здравноосигурителна каса към каси в чужбина. Основните задължения са към Германия, Австрия, Франция и Испания. А в бюджета ѝ за тази година не стигат парите да се разплати.

Новината гръмна вчера и изправи един срещу друг здравния министър Кирил Ананиев и шефа на касата проф. Камен Плочев. Скандалът обаче не застраша българите.

Труд

Без боб и чеверме на плажа това лято

Промени в Закона за Черноморското крайбрежие ще спрат предлагането на готвени ястия по плажовете. Това анонсира във Варна при учредяването на областен консултативен съвет по туризма вицепремиерът Валери Симеонов. "Не е редно в условия, които не отговарят на елементарни изисквания, на пясъка да се предлагат чевермета, шкембе чорба, боб", поясни той.

Монитор

Македония чака до дни предложението на Гърция за спора за името

Македония чака до дни предложението на Гърция за спора за името. Това стана ясно от думите на министъра на външните работи на Македония Никола Димитров. Няма да има специална среща между него и гръцкия му колега по време на неформалната среща на външните министри от ЕС, която се провежда в НДК.По думите му има много още работа да се свърши.

Относно стратегията на ЕК за Западните Балкани, в която дават срок до 2025 г, той обясни, че по-скептичните страни не искат да се обвързват със срок. По думите му обаче ре са твърдо решени да използват този прозорец във времето.

Стандарт

Сменят софтуера на касовите апарати

Фирмите трябва да надградят софтуера на касовите си апарати, а ако това е невъзможно - да ги сменят. Целта е всяка касова бележка да се отчита в реалното време, когато се издава, в сървърите на Националната агенция по приходите. На касовия бон, който се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез него всеки потребител ще може да провери отчитането пред НАП на издадената му касова бележка.

Сега

Здравната каса е почти без ръководство заради дългове и хаос

Огромните дългове към чужди клиники и пълният хаос са на път да доведат до поредния кадрил по високите етажи на здравеопазването. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, след като се оказа, че той настоява пред парламента за актуализация на бюджета на касата през главата му. Управителят на НЗОК се назначава от парламента и следващата седмица ще е ясно ще бъде ли сменен. Плочев засега не смята да се оттегля. Премиерът подкрепи министъра си. Плочев твърди, че заради големите дългове чуждите болници отказват лечение на българи, но Ананиев казва, че няма такава информация.

Капитал дейли

ПИБ: Цеко Минев не е собственик на "Юлен"

Цеко Минев не е собственик на "Юлен" АД. Това заявиха за "Капитал" от Първа инвестиционна банка, в която Минев е един от основните акционери заедно с Ивайло Мутафчиев. За коментар беше потърсен и Цеко Минев, но той не отговаряше на мобилния си телефон. От банката уточниха, че той е запознат с отговора към "Капитал".

В сряда в интервю пред bTV премиерът Бойко Борисов посочи, че "реалният собственик на "Юлен" е Цеко Минев. Той притежава 42.5% от капитала на ПИБ. Банката финансира концесионера на лифта в Пирин. Номинално "Юлен" е собственост на офшорна компания на кипърския гражданин Георгиус Георгиу.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини