Лекарите-хомеопати очакват професионална дискусия за изучаване на специалността си

Академик (Иван) Юхновски е инициирал кампания в рамките на БАН, насочена срещу хомеопатията и срещу нейното изучаване в Медицинските университети.
Това се казва в писмо до медиите от Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО).

От организацията очакват разговорите да продължат на професионално ниво.

Според членовете на организацията кампанията е достигнала апогея си с препоръката за прекратяване на обучението на студентите по хомеопатия и започването на обществена дискусия в медиите. Публикуваното писмо, "подписано" от членове на БАН, цитира тенденциозно подбрани документи и становища, смятат медиците, практикуващи хомеопатия.

Писмото квалифицира преподаването на хомеопатия в Медицинските университети като "анахронизъм", самата хомеопатия, като "лъженаучен принцип, противоречащ на основните принципи на физиката и химията".

"Дискусията, дирижирана от физици и химици, хора без нужната медицинска квалификация, е подвеждаща за академичната медицинска общност, а последвалите публикации са обида към квалифицирания труд на над 2500 български лекари с допълнителна квалификация по Клинична хомеопатия, упражняващи своята дейност съгласно изискванията на Закона за Здравето /раздел VI/", се казва в писмото на Българската медицинска хомеопатична организация.

Според тях, в предложението за прекратяване на изучаването на хомеопатия в Медицинските университети е цитирана тенденциозно Декларацията на Научния консултативен съвет на европейските академии /EASAC/.

Тази декларация определя хомеопатията като потенциално опасна главно по две причини - забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това, както и лош контрол на качеството на произвежданите хомеопатични препарати.

Според българските хомеопати това наистина е така в някои страни, където с хомеопатия се занимават не-лекари и те сами си приготвят лекарствата. В повечето европейски страни, където хомеопатия практикуват само лекари и хомеопатичните лекарства подлежат на регистрация и строг контрол, медикаментите се отпускат само в аптечната мрежа, както и останалите лекарствени препарати.

В България, клиничната хомеопатия се практикува само от лекари. Това е единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети. У нас се използват хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата и се отпускат в аптеките.

Следователно, първият контакт на пациента е с лекар, чиято квалификация в конвенционалната и неконвенционална медицинска практика му позволява да избере най-подходящия за неговото здравословно състояние метод.

Българските медици се позовават на резолюции на Европейския парламент и на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, които не само не отричат неконвенционалните методи на лечение (в това число и хомеопатията), а предлагат и по-голяма хармонизация в рамките на Европейския съюз. В отговор на това, миналата година беше приет Европейски стандарт за лекари с допълнителна квалификация по хомеопатия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини