Цвета Караянчева: Европейският проект беше най-големия мирен проект на 20 век

Преди да говорим за скоростите, на които да се движи европейския проект, трябва да препотвърдим общата ни визия за неговата посока и цел. Това каза председателят на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева на откриването на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), предаде „Фокус“.

"Европейският съюз е общност както на държавите-членки, така и на гражданите на Обединена Европа, представлявани от своите народни представители. Днес, когато се сблъскваме с предизвикателствата на нашето време и дискутираме за бъдещото развитие на европейския проект, ролята на националните парламенти е особено важна", заяви Караянчева. "Ние избрахме за девиз на нашето председателство „Съединението прави силата", който е и девизът изписан на сградата на Българския парламент, завещани от нашите славни предци - строителите на съвременна България. Това е нашето ясно послание, което отправяме към всички вас, които сте представители на европейските граждани. Европейският проект беше най-големия мирен проект на 20 век. Бихме искали всички европейски граждани да си дадат сметка за това", допълни тя.

 "Надяваме се, че идеята за европейското единство е приета от всички европейци. Вярно е, че има различни гледни точки по това как, а не дали да се осъществява по-ефективно европейското сътрудничество. Ние сме убедени, че диалогът е този, който формира общността.

Преди да говорим за скоростите, на които да се движи европейския проект, трябва да препотвърдим общата ни визия за неговата посока и цел. Обсъждането на този най-важен въпрос трябва да включва максимално широки кръгове от обществото, за да може европейските граждани да се чувстват съпричастни и да приемат като свой този проект за бъдещето. Защото това е бъдеще, което ще споделяме заедно. Така можем да постигнем демократична сигурност и просперитет на нашия континенти най-ефективно да защитим интересите на нашите граждани. Днес ние имаме нужда от един по-гъвкав и интегриран подход със засилване на връзките между държавите-членки на ЕС за ефективна борба с тероризма, проблемите с мигрантската вълна, гарантирането на киберсигурността, както и още по-активно сътрудничество в областите, свързани с отбраната. По този начин с общи усилия можем да подобрим защитата на гражданите на Европейския съюз", каза още Цвета Караянчева.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини