Започват великденските пости

Днес е Чист понеделник - първият ден от седмицата след Сирни Заговезни до Тодоровден.

В българския народен календар тя е известна като Ту̀дурица, Ту̀дурска неделя, Суха неделя, Луда неделя, Трѝмирна, Гладна и Кукерска.

В неделя (18 февруари) беше Прошка - началото на великденските пости, те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 8 април.

Ту̀дурица се схваща като лош и опасен период

В Източна и Югоизточна България се смята за лоша седмица, вярва се, че който се разболее през тази седмица не може да се излекува и че „глухият Тодор“ причинява глухота и изсъхване на растения и хора. 

От този ден се запазват редица забрани, които са особено валидни за първата, третата и последната седмица на поста. През това време не се разрешава половото общуване между мъжа и жената, а през останалите дни на поста само в сряда и петък.

През целия Велик пост не се разрешават венчавките, а през първата седмица и помените. Тези забрани не включват работата на полето, тъй като настъпва най-усилният сезон по обработката на лозята.

Великденските пости започват частично на Месни заговезни.

От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене.

40-дневните пости символизират времето,

което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна човек пречиства тялото и душата си.

Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки.

Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини