Колите с чиста енергия - шанс за България и ЕС

Преходът към коли с чиста енергия може да намали зависимостта на страната ни от внос на петрол за сметка на произведена у нас енергия.

Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който бе домакин на конференция на високо равнище за бъдещето на нисковъглеродната мобилност в Европа под наслов "Зареждане на бъдещето на Европа: как преходът от петрол подсилва икономиката".

Към момента почти 90% от петрола, който се консумира в ЕС, се осигурява чрез внос, като голямата част се използва за транспорт.

"Другото предимство от по-масовото навлизане на електромобили е подобряването на качеството на въздуха в градските райони. Въздушното замърсяване крие сериозни рискове за здравето и е необходимо да се вземат мерки. Заедно с бързото технологично развитие това задвижва един двигател за промяна в автомобилния сектор и България трябва да се позиционира, така че да може да се възползва от нея." - посочи Ковачев.

"Радвам се, че подобряването на качеството на въздуха е приоритет за Българското председателство, а освен това Министерството на икономиката работи по стратегия за насърчаване на електромобилността и изграждането на необходимата инфраструктура", каза още евродепутатът.

Сред основните оратори на форума беше заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. В своето изказване той подчерта, че бързото технологично развитие предизвиква истинска революция в транспортния сектор, което открива нови хоризонти за европейската индустрия, но също така крие рискове от изоставане спрямо световната конкуренция.

Други части на света като Азия и САЩ вече се утвърждават като лидери в производството на електромобили и европейската индустрия трябва да се адаптира към тези глобални развития, ако не иска да загуби своята конкурентноспособност, апелира Шефчович.

В Европейския съюз транспортният сектор е отговорен за повече от една четвърт от въглеродните емисии и има ключова роля в декарбонизацията на икономиката.

Конференцията събра на едно място представители на автомобилната индустрия, неправителствени организации и институциите, отговорни за разработването на национални и европейски политики в областта.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини