Популярният проект „Грижа за независим живот“ в Кърджали ще бъде продължен до края на годината

Изображение 1 от 2

    Популярният проект „Грижа за независим живот“, който се осъществява в Кърджалия ще бъде удължен до края на годината. Това съобщи по време на заключителната пресконференция по проекта зам.-кметът Веселина Тихомирова. Тя сподели, че общо 142 жители на общината в неравностойно положение и граждани над 65 г., които не могат да се обслужват, ще се ползват с помощта на личен асистент, социален асистент или домашен помощник. Средствата са осигурени от републиканския бюджет.

    Ще припомним, че бенефициент по проекта е община Кърджали. Тя в продължение на 17 месеца усвои близо половин милион лева, получени по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ със съфинансиране от Европейския социален фонд.

    „Грижа за независим живот“ приключва в края на февруари т. г., но грижите на общината към нуждаещите се жители ще продължат, сподели ръководителят на проекта Ширин Сюлеман, директор на дирекция в Общинска администрация.

    За помощ от личен асистент, социален асистент или домашен помощник през юли 2016 г. са кандидатствали 224 лица. Одобрени са 142 асистенти и помощници. Извън обсега на проекта са останали тридесет кърджалийци, но общината търси възможност да ги подпомогне. Това каза още Ширин Сюлейман.

    Тя посочи, че по проекта е създаден Център за предоставяне на почасови услуги в общността и домашна среда. Той предоставя услугите личен асистент, социален асистент, домашен помощник, както и медицински грижи и консултации. Ръководител на центъра е Кериме Сюлейман.

    В рамките на проекта са обучени 80 лични асистенти, 33 социални асистенти и 30 домашни помощници. С това се е осъществила и втора цел на проекта – осигурена заетост на безработни хора, подчерта Ширин Сюлейман.

    Според ръководителката на проекта е постигната основната цел: подобряване качеството на живот и достъп до услуги за социално включване в община Кърджали.

    Зам.-кметът Веселина Тихомирова благодари на всички участници в проекта, осъществявали грижи за нуждаещите се. Тя подчерта и партньорството на Дирекция социално подпомагане.

    Известната преподавателка Рада Славчева сподели, че дължи голяма благодарност за грижите, които неподвижната ѝ майка е получила по проекта. Тя изрази възхищението си от личния асистент Шадие Джабир за всеотдайността ѝ.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини