Тръмп предложи учителите да се въоръжат и да знаят да стрелят

Американският президент Доналд Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани, за да бъдат избегнати по-нататъшни масови стрелби. на среща с оцелелите и родителите на жертвите от трагедията в училище "Марджъри Стоунмен Дъглас", Флорида.

Пред тях Тръмп даде и обещание, че ще бъдат засилени проверките за притежателите на оръжие.

Вълна от демонстрации на ученици заля вчера Съединените щати с искане за контрол на оръжията. Акции на солидарност с оцелелите и близките на жертвите обхванаха щатите от Аризона на югозапад до Мейн на североизток. Няколкостотин ученици от Мериленд не се явиха на занятия, за да направят митинг във Вашингтон. Стотици излизаха от училищните сгради за протест през обедната почивка в много градове - от Чикаго, Илинойс, до Остин, Тексас. Някои от проявите продължават точно 17 минути, колкото на брой бяха убитите в Паркланд. Учениците споделят плановете се за демонстрации в социалните мрежи.

„Зоните без оръжия, в очите на един маниак са покана: „Хайде да влизаме и да атакуваме“... Ако тези страхливци знаеха, че в училището има въоръжени хора, те нямаше да се опитат да се доберат до него", изтъкна американският държавен глава и допълни, че ако учителите имаха оръжие, те биха могли да предотвратяват по-ефективно подобни нападения.

"Ако има учители, които знаят как да стрелят с огнестрелно оръжие, те могат много бързо ... да сложат край на нападението ... И ние ще обсъдим тази идея много сериозно", каза още американският лидер.

"Това, разбира се, ще важи само за хора, които са много опитни в използването на пистолет”, допълни той. 

Баща на жертва на стрелбата във Флорида нарече отговора на Марко Рубио и Доналд Тръмп  "невероятно слаб". Фред Гутенбърг загуби 14-годишната си дъщеря, простреляна и убита в училището. В директно излъчване по CNN той поиска от сенатора да признае, че оръжията са фактор за масовата стрелба. 

"Сега сме очи в очи. Защото искам да те харесвам, погледни ме и ми кажи, че оръжията са фактор за лова на децата ни в това училище тази седмица - продължи Гутенберг. - И ме погледни  и ми кажи, че го признаваш и ще работиш с нас да направим нещо за оръжията."

"Казвам, че проблемите, с които се сблъскваме днес, не могат да бъдат разрешени само със закона за оръжията и ще ви кажа какво сме направили и какво се надявам, че ще направим в бъдеще". - каза Рубио. Той заяви, че не е съгласен да бъде върната забраната за (свободна продажба) на оръжия. Той работи по законово определяне на минимална възраст за купуване на оръжие и подобряване на проверките. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Кавун
    2 0
    13:12, 22 фев 2018
    По тъпа идея не може да се измисли,каде е гаранцията че възпитателите няма да превъртят и те да започнат да стрелят напосоки,не е ли по добре живот без оръжията?
Последни новини