Турция обстреля хуманитарен конвой край Африн

Турските въоръжени сили обявиха, че са стреляли по конвой от 30-40 автомобила, в района на град Африн в Северозападна Сирия, предадоха "Ройтерс" и "Хюриет дейли нюз".

Според Анкара конвоят е пренасял оръжия и е превозвал бойци на 15 км югоизточно от града в центъра на областта, където се провежда операция "Маслинова клонка". На прицел на операцията са смятаните от Анкара за терористи кюрски Сили за защита на народа (YPG), чиито бойци според армията са са придвижвали в колоната.

YPG върдят, че конвоят е пренасял храна и лекарства. Кюрдските сили също отбелязват, че в него са се придвижвали стотици хора, от които най-малко десет са ранени, а един пътник е убит при обстрела, запалил няколко от колите. 

Турските власти изтъкват, че при ударите армията внимава да не рани цивилни.

Правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" обаче настоява, че в при три атаки в района на Африн са загинали 26 цивилни, много от които деца.

Информацията на нито една от двете страни не може да бъде потвърдена.

По-рано тази седмица сили, подкрепящи президента Башар Асад, влязоха на територията на Африн. Това стана след като YPG обявиха, че са се договорили с Дамаск за подкрепа срещу турската армия и бойците от ССА.  В отговор Анкара, която твърди, че е отблъснала проправителствените милиции, заплаши сирийските власти с "последствия", ако сражаващи се на тяхна страна бойци навлязат в Африн. Според записи, достъпни в "Ютюб" и други мрежи, бойците вече са в Африн.

Турция твърди, че е "неутрализирала" (което може да значи "ликвидирала", но и "пленила") 1873 бойци от YPG от началото на операция "Маслинова клонка", по данни от 23 февруари. Според турски журналисти армията планира да започне офанзива в две селища в западната част на Африн и едно в югозападната, след като заедно с подкрепящите я сили е навлязла на километри навътре в граничните територии.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    3 0
    00:11, 24 фев 2018
    Султана евала , има технология и удря . Спрямо нуманитарния помощ всичко е лъжа , 40 коли натъпкани с натовски и американски бомби бяха унищожени , МАШАЛАХ
Последни новини