Готова е предпроектната разработка за трета лента по пътя Асеновград- Смолян

До около месец ще е готова предпроектната разработка за строителство на трета лента по пътя Асеновград - Смолян. Това е изключително приоритетен проект за областта, която е единствената, чиято основна връзка с вътрешността на страната е по второкласен път и е най-необлагодетелствана от транспортна гледна точка. Това обяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Разработката на българо-полския консорциум, който изготвя проекта, предвижда изграждането на трета лента с дължина от близо 30 км в определени участъци от направлението. „Това ще осигури възможност за по-бързо, сигурно и безопасно осъществяване на връзката между АМ „Тракия“ и сърцето на Родопите“, посочи регионалният министър. Според него това ще повлияе изключително положително върху развитието на туризма, като основен поминък за региона, който отчита в момента ръст от 9-10% на годишна база.

Според министър Нанков, ако проектът не изисква изготвяне на екологична оценка, технологично е възможно още до края на годината да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, като строителство може да се започне следващия строителен сезон. Финансирането ще се осигури от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез очакваните по-високи до три пъти приходи от тол системата.  Министър Нанков посочи, че с реализацията на проекта ще се съкрати чувствително времето за пътуване от Асеновград до Смолян, което сега отнема около час и половина. Със завършването на проекта за уширение на участъка Асеновград - Пловдив и строителството на източната дъга на околовръстния път на Пловдив, Смолян ще има и още по-бърза връзка с АМ „Тракия“. „Много хора обещаваха, но знаете през кои години се рехабилитира пътят“, коментира министърът и напомни за реализирания в предишния мандат на правителството ремонт на пътя Асеновград - Смолян и на тунелите по него.

На път за Смолян днес Николай Нанков провери напредъка по рехабилитацията на пътя Асеновград – Пловдив. Вече е изградено предвиденото по проекта второ платно в участъка в посока Пловдив и движението е прехвърлено по част от него. За да се пренасочи трафикът, е изпълнена временна маркировка на новопостроеното платно и е въведена временна организация на движението. Рехабилитира се платното в посока Асеновград от Околовръстния път на гр. Пловдив до кръговото кръстовище при Крумово. Предстои и строителство на локални платна и кръгови кръстовища, за да има нормални включвания, както към околовръстното и бъдещата източната дъга на Пловдив, така и към летището и населените места по протежението.

Министър Николай Нанков съобщи, че друг приоритетен обект за региона е строителството на околовръстното шосе на Чепеларе. За оставащия участък от 2,2 км са необходими около 17 млн. лв. според идейния проект, който съществува в момента. Там обаче има проблеми с отчуждения на частни имоти. „Нямаме правна възможност да преведем средства на общината, но ще намерим вариант, за да приключим с отчуждителните процедури“, категоричен бе министърът. До два месеца ще започне проектиране, увери той.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини