Мъгла около таксите за градина, не е ясна цената за февруари

Таксите за детските градини, които бяха променени с решение на Общинския съвет в Хасково, тънат в мъгла. Нито за родителите, ното за администрацията е ясно колко ще трябва да се плати за посещенията през февруари.

 Измененията в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Хасково бяха гласувани на заседание на 26 януари 2018 г. Тогава местните парламентаристи приеха да се промени таксата за забавачка в община Хасково, която да е лев на ден по предложение на групата съветници от ГЕРБ. По-късно – на 5 февруари беше свикана извънредна сесия и бяха направени технически поправки по решението. Промените по закон са влезли в сила.

На сесията през януари обаче предложение за промяна на таксите за забавачка направи и кметът Добри Беливанов. Но неговото предложение не беше одобрено при гласуването. Градоначалникът продължи със сигнали до прокуратурата и до областния управител Станислав Дечев, които да вземат отношение по приетото решение, тъй като според Беливанов то е е незаконосъобразно. Допуснати съществени нарушения беше мотивът. Според Беливанов решението, изменящо общинската наредба, е неясно и може да бъде тълкувано по 3 начина:

-да се дължи съответната постоянна такса, като се заплаща допълнително по 1 лв. на присъствен ден

-доколкото е въведен израза „облекчение при заплащане на сумите“ е възможно тълкуване, при което да се дължи по 1 лв. на присъствен ден за постоянната и диференцираната част от таксата, при което реално се получава по 2 лв. на ден

-да се заплаща единствено 1 лв. на присъствен ден

От държавното обвинение започнаха проверка по подадения сигнал от кмета. Изискани са материали за окомплектоване на преписката. Проверката следва да приключи до 9 март, казаха от Окръжна прокуратура-Хасково. След приключването й трябва да стане ясно дали има основания за образуване на дело.

Същевременно няма заповед за спиране предварителното изпълнение на решението и общината трябва да го приложи. От администрацията обаче са в недоумение как да го изпълнят. „Решението за промяна е неясно и има 3 варианта на тълкувание, не се знае кой от тях ще бъде въведен“, коментираха от общината. Такова е мнението и на юристи.

Директорки на градини в Хасково също не са наясно колко ще коства таксата за изтичащия  месец. До момента нямат уведомление за промяна на цените. На практика излиза, че не е ясно колко ще трябва да платят родителите за градината през февруари, въпреки че до края остават броени дни.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Тр
    Тракиец
    12 -1
    17:07, 24 фев 2018
    Е как бе не е ясно? ГЕРБ нали отърваха света че таксата е левче на ден. Поне така разправяха, но едно е да искаш и да го говориш друго е да го направиш. Пълен популизъм или пък прекрасен пример за некомпетентност. Ако е еднозначна наредбата областния да им каже или да отсече, ей така се смята. Явно не е. Щом и той не е реагирал до сега. И дори като гласуваха се сетиха че объркаха та на извънредно заседание пак гласуваха та съвсем я оплетоха
  • 2
    Не
    Нещастници
    9 -1
    19:14, 24 фев 2018
    Ологофрени пълни управляват Хасково и България
  • 3
    Ма
    Мама
    10 0
    21:00, 24 фев 2018
    Дрън,дрън и нищо!Пак залъгаха хората.Утре ще се заговори за друга тема,и ще се забрави!Дето се вика всяко чудо за три дни,и после нищо!Не го вярвам!
  • 4
    Не
    Нещо
    3 -4
    15:36, 25 фев 2018
    Ама хем искате качество при отглеждане на децата, хем 50 лв на месец ви се виждат много. Как с един лев на ден се покриват всички разходи, Та детето да д цял ден обгрижвано и хранени и на топло???
    • Ни
      Нищо
      1 -2
      13:06, 27 фев 2018
      Ами нали градините си имат бюджет! Ти да не си помисли, че се издържат единствено от таксите?
  • 5
    Не
    Нещо
    1 -2
    14:57, 27 фев 2018
    Ами знам, че си имат бюджет, ама помислете малко и вие - как искате Европейски градини и грижи и нищожно заплащане. В една Англия например детската градина ти започва от 400-500 паунда, а тука на 50 лв ревете...
    • ??
      ???
      0 0
      15:04, 28 фев 2018
      Що за сравнение...., ние с Англия ли ще се сравняваме,какви са заплатите там и какви са тук???Само тъпи изказвания!!!
Последни новини